Најновије

ПОПОВИЋ: Најбољи односи Србије и Кине у историји

Захвални смо Кини на принципијелној подршци Србији у очувању њеног територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова, а Србија, исто тако, пружа најснажнију подршку државном кинеском руководству у вођењу политике “једне Кине”", рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Ненад Поповић (Фото: Јутјуб)

Он је навео да председник Србије Александар Вучић дели визију председника Кине Си Ђинпинга о заједничкој дигиталној будућности која се реализује кроз иницијативу Појас и пут. 
 - То је визија мира, стабилности, сарадње и економског просперитета -  рекао је Поповић у интервјуу за кинеску државну новинску агенцију Синхуа.
Он је истакао да је Кина данас лидер у иновацијама, а посебно у дигитализацији индустрије. 
 - Вештачка интелигенција, виртуелна реалност, роботика, дигитализација индустрије, технологије за сајбер учење, то су стубови развоја економије у дигиталној ери -  рекао је Поповић.
Он је оценио да је Кина направила импресивне искораке у примени дигиталних технологија у образовању младих који, како је навео, прескачу границе и омогућавају да удалени крајеви света сарађују на добробит целог човечанства. 
 - Под вођством Кине, дигитална трансформација постаје реалност целог света -  каже Поповић.
Он је објаснио да Србија први пут у историји има министра за иновације и технолошки развој, истакавши да је у претходном периоду у Србији започет велики број пројеката у подручју дигитализације.
 - Наш поглед је усмерен у даљину. Желимо да изградимо економију засновану на дигиталним ресурсима, на иновацијама и знању, и у том смислу очекујемо пуно од повезивања са кинеским институцијама, универзитетима и компанијама -  рекао је министар.
Он је оценио да таква очекивања потичу из изузетно добрих, чак најбољих односа Кине и Србије у ближој историји, и изванредних односа председника Кине Си Ђинпинга и председника Србије Александра Вучића.
 - У Србији ускоро отпочиње изградња индустријског технолошко-иновационог парка у Београду који ће бити највећи и најмодернији у јужној Европи. Тај пројекат ћемо реализовати заједно са кинеском државном компанијом Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион (ЦРБЦ). Очекујемо да реализацијом овог пројекта привучемо велики број кинеских и светских компанија у Србију -  рекао је Поповић.
Он је указао да Србија као једна од 28 земаља потписница иницијативе Појас и пут, максимално подржава дигитализацију на нивоу ове иницијативе која треба да омогући лакше повезивање између људи, саопштило је Министарство.
 - Очекујемо да нам то донесе чвршћу интеграцију и сарадњу свих земаља које учествују у тој иницијативи. Та сарадња ће се огледати најпре у интеграцији истраживачких и образовних ресурса, а затим иновационих, технолошких и индустријских платформи - истакао је Поповић и додао да то отвара "ново поглавље у будућим односима Кине и Европе".
Према његовим речима, Кина има визију, снагу, знање и ресурсе, а што је најважније, спремна је да те вредности подели са Европом. 
 - Србија такође жели да удружи све своје капацитете и најбоље инжењерско знање верујући у просперитетну заједничку будућност Кине, Србије и читаве Европе. Зато снажно подржавамо иницијативу Појас и пут и желимо што активније у њој да учествујемо -  закључио је Поповић.
Белоруски председник Александар Лукашенко поклонио је нашој земљи четири мига-29 и тиме испунио обећање. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор:Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ненад Поповић: Косово никада неће постати члан УН
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА