Најновије

БАЈДЕН РАДИ ЗА РУСИЈУ? Ови потези председника САД иду на руку Москви

Џо Бајден још није ступио на дужност, а већ се гомилају критике његових потеза.

Џо Бајден (Фото: Јутјуб)

Конкретно, неки стручњаци били су забринути због председникове одлуке да се врати Париском климатском уговору, који је његов претходник Трамп напустио 2017. године. Чини се да је таква брига за глобалну екологију добра ствар?

Али у стручним круговима уверавају да ће обустава бушења нафте на Арктику и потенцијално напуштање фосилних горива ићи на руку Русији.

„Све то успорава раст америчке производње и потенцијално смањује способност САД да одрже присилни режим санкција којим доминира енергија“, рекла је Хелима Крофт, шефица робне стратегије у RBC Capital Markets.

Према њеном мишљењу, ако Сједињене Државе у блиској будућности одбију да ваде и извозе такве минералне ресурсе као што су нафта и природни гас, земље Персијског залива, које извозе најјефтинију и најчишћу нафту, ојачаће своју позицију на светском тржишту.

Што се тиче гаса, према Kroftovoj, САД ризикују да изгубе моћ притиска на Русију, која ће поново постати главни и готово безалтернативни добављач горива за европско тржиште.

Истовремено, она очигледно губи из вида да је током последње три године Русија доследно била испред САД у погледу извоза гаса у европске земље, без обзира на ниво производње у Америци.

Мајк Сомерс, председник Америчког нафтног института, понавља тезу Крофтове, верујући да ће Бајденова одлука подривати националну безбедност земље. Уосталом, ако државе саме не производе енергетске ресурсе, мораће да их увезу, укључујући потенцијалне геополитичке противнике.

Ове дискусије изазвале су живахну реакцију у републиканском табору. Уосталом, испоставља се да ако су стручњаци у праву, онда прави „агент Кремља“ уопште није Трамп, како је раније речено, већ Бајден, који је, готово својим првим декретом одлучио да поткопа енергетску безбедност “Велике Америке'’.

Како Европа спрема топовско месо, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА