Најновије

ДРУГИ ХЛАДНИ РАТ? Стручњак проценио односе Русије и САД под руководством Бајдена

Данас, 1. фебруара, навршава се 29 година од потписивања руско-америчке декларације о завршетку хладног рата између Москве и Вашингтона, који је одредио ток светске политике у другој половини 20. века.

Џо Бајден (Фото: Јутјуб)

У вези са овим значајним датумом, московски „Ридус“ је хтео да сазна мишљења руских стручњака за међународне односе, између осталог – да ли ће продужење Уговора о стратешком наоружању СТАРТ-3 омогућити да се пронађе обострано корисно решење у условима тренутног супарништва Русије и САД-а.

Руски политиколог-американиста Павел Подлесни оценио је перспективу даљег развоја америчко-руских односа током председништва Бајдена, а након продужења споразума о наоружању. Ово је постало доступно за Ридус.

„Не видим за сада никакве позитивне помаке, нове санкције су сасвим могуће. Сада администрација Бајдена анализира руску позицију око Наваљног и сајбер напада који се приписују руским хакерима. Анализа још није завршена, али у случају да дођу до закључка да је Русија умешана у ово, онда могу увести санкције, како у односу на појединце, тако и против организација“, рекао је Подлесни у интервјуу за „Ридус“.

Стручњак је Бајденов позитиван став према поновном потписивању споразума СТАРТ-3 објаснио његовом личном политичком прошлошћу.

„СТАРТ-3 је продукт Обамине администрације, где је Бајден био потпредседник. Креатори новог преиспитивања, укључујући програм СТАРТ-3, су Обама, Бајден и Мајкл Макфол. Због тога је Бајдену било лакше да реши ово питање него самом Трампу“, рекао је Подлесни.

У целини, руски стручњаци се слажу са Подлесним. На пример, Геворг Мирзајан, стручњак за међународне односе, сматра да је за успех руско-америчких преговора у другим областима потребна „друга одскочна даска“ – да Сједињене Државе признају Русију као равноправног партнера, чија сфера утицаја се мора поштовати.

Бајден (као и други амерички председници пре њега) не признаје овај статус. И он не планира да разговара са Москвом као равноправаним партнером“, рекао је раније Мирзајан.

Међутим, неки аналитичари и публицисти верују да ће долазак на власт демократске администрације донети Русији више шанси него Трампово председништво.

Вероватно, Бајден неће бити толико лоше расположен према Русији као што нас сада плаше. У сваком случају, са њим ће се активирати механизми класичне дипломатије, док се при Трампу спољном политиком нико није бавио, већ су само низали санкције из дубоке тишине“, сматра публициста и политички аналитичар Павел Прјаников на свом Телеграм каналу.

Где може да избије сукоб између Русије и САД, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Балканрус/Ридус

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА