Најновије

БАЈДЕН: Америка се вратила! Стварамо уједињени фронт и крећемо на њих!

Председник САД Џо Бајден рекао је на Минхенској безбедносној конференцији да су САД одлучне да обнове сарадњу са Европом, да се консултују и да поврате позицију лидера од поверења, као и да су у потпуности посвећене НАТО савезу.

Џо Бајден. (Фото: Flickr.com)

Бајден је на витруелном скупу у петак обећао да ће окончати "трансакциону" дипломатију и промовисати демократију над аутократијама, пише Глас Америке и оцењује да Бајденов говор представља преокрет у односу на спољну политику бившег председника Доналда Трампа која је изазвала велико незадовољство међу америчким савезницима.

Бајден је искористио први наступ на глобалној сцени да покуша да обнови имиџ САД као мултилатералног играча после четири године Трампове политике "Америка прво" и повлачења из низа глобалних споразума.

"Наша партнерства су издржала и развила се током година зато што су укорењена у богатству наших заједничких демократских принципа. Она нису трансакциона. Не могу се уклонити. Изграђена су на визији будућности у којој је сваки глас важан. Знам да су због напетости претходних неколико година наши трансатлантски односи били на испиту, али су САД одлучне да обнове сарадњу са Европом, да се консултујемо са вама, да повратимо позицију лидера од поверења", рекао је Бајден.

Он је америчким савезницима поручио да морају снажно да се супротставе изазовима из Кине, Русије и Ирана, наводећи да Москва жели да ослаби трансатлантску алијансу.

"Кремљ напада наше демократије и користи корупцију као оружје да покуша да подрије наше системе управљања. Путин жели да ослаби европски пројекат и наш НАТО савез. Жели да подрије наше трансатлантско јединство и нашу одлучност", рекао је амерички председник.

Бајден се заложио и за уједињени фронт против, како их је назвао, кинеских штетних економских пракси.

Такође је нагласио да се "Америка вратила" и да су демократије, а не аутократије, најбољи пут напред за свет.

Бајден је додао и да су САД посвећене НАТО-у.

"САД су у потпуности посвећене нашем НАТО савезу и поздрављам ваша улагања у војне капацитете који омогућавају заједничку одбрану. Напад на једног је напад на све. То је наше непоколебљиво обећање", поручио је Бајден.

Бајденов коментар представља значајан преокрет у односу на Трампа, који је НАТО називао застарелим, а у једном тренутку сугерисао и да би Вашингтон могао да се повуче из Алијансе, оцењује ВОА.

Бајден вратио САД овом споразуму! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА