Најновије

БАЈДЕНОВ НОВИ ЦИЉ: Морате да се вакцинишете!

Амерички председник Џозеф Бајден објавио је да је његов нови циљ да 70 одсто одраслих у САД прими бар једну дозу вакцине против корона вируса до 4. јула, када се у САД обележава Дан независности.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Бајден је истовремено позвао младе у 20-им и 30-им годинама да се вакцинишу, преноси Ројтерс.

"Осигураћемо да вакцинација буде лакша него икада. За два месеца, од данас, породице широм земље славиће 4. јул. Наш циљ је да то тог датума, 70 одсто одраслих Американаца прими најмање једну дозу вакцине и да најмање 160 милиона буде у потпуности вакцинисано", рекао је Бајден у уторак обраћајући се јавности у Белој кући, додаје Глас Америке.

Како би испунио тај циљ, Бајден је наложио десетинама хиљада апотека, које учествују у федералном програму, да омогуће вакцинацију без заказивања, док ће ресурси Федералне агенције за ванредне ситуације (ФЕМА) бити преусмерени на подршку привременим и мобилним клиникама и мањим општинским локацијама за вакцинацију, саопштили су званичници администрације.

Бајден је нови циљ поставио у време када се његова администрација суочава са све већим, али очекиваним, изазовима да вакцинише људе који оклевају да приме вакцину против корона вируса.

"Сада када имамо залихе вакцина, усредсређени смо на то да убедимо још већи број Американаца да приме вакцину која има је доступна. Ако у томе успемо, Американци ће направити озбиљан корак ка повратку у нормалу. Има мнного млађих људи, нарочито 20-тих или 30-тих година који верују да им није потребна. Желим да јасно поручим: Морате да се вакцинишете", рекао је Бајден.

Више од 56 одсто одраслих грађана у САД примило је најмање једну дозу вакцине, док је више од 105 милиона у потпуности вакцинисано, показују подаци Центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Очекује да ће услове за имунизацију наредних месеци испунити још милиони Американаца, како буде одобрена вакцина за адолесценте и млађу децу.

Председник Бајден најавио је планове за вакцинацију адолесцената што је пре могуће, ако у САД буде одобрена вакцина против Ковида 19 за ту старосну групу.

Како је саопштено из Беле куће, Бајден ће подстаћи савезне државе да дају најмање једну дозу вакцине адолесцентима до 4. јула и радиће на томе да се вакцине доставе педијатрима и другим поузданим здравственим службама, са циљем да се велики број деце узраста од 12 до 15 година у потпуности вакцинише до почетка наредне школске године.

Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) би до почетка наредне недеље требало да одобри имунизацију деце узраста од 12 до 15 година Фајзеровом вакцином.

Бајденова администрација ће, такође, почети да мења начин на који распоређује вакцине против Ковида 19 у земљи, тако што ће пребацивати дозе из савезних држава са мањом потражњом у оне у којима постоји веће интересовање за имунизацију, саопштио је данас неименовани званичник администрације.

Одлука о промени досадашњег начина расподеле, по главни становника, донета је у тренуку када је потражња за вакцинама против корона вируса пала широм земља, а нарочито у појединим подручјима, док неке државе одбијају део или све дозе које им се додељују недељно.

Федерална влада ће сада неке од тих доза испоручити подручјима са већом потражњом, да би убрзала вакцинацију.

Администрација је навела да када савезне државе одбију вакцине које су им додељене, да ће тај вишак бити пребачен онима које још чекају на испоруку доза да би задовољиле потражњу.

Те државе ће имати приступ дозама кад год се повећа потражња њихових становника за вакцинама - што је један од кључних приоритета Бајденове администрације.

Рус преузима Њујорк, Москва улази на територију Америке! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА