Најновије

САСТАНАК СА ПУТИНОМ НЕ ДОЛАЗИ У ОБЗИР: Бајден одбија сусрете са лидерима Русије и Саудијске Арабије на самиту Г20

Амерички предсједник Бајден раније је изјавио да "не планира" ни састанак са саудијским принцем Мохамедом бин Салманом на Балију.

Џо Бајден и Владимир Путин. (Фото: ria.ru)

Бела кућа нагласила је да председник Џо Бајден уопште не планира билатерални састанак са руским председником Владимиром Путином на самиту Г20 на Балију, а његов руски колега рекао је да још размишља хоће ли ићи на ову дестинацију.

Амерички председник "уопште не намерава да се види са руским председником", рекао је у четвртак његов саветник за националну безбедност Џон Кирби.

У најдужем говору од почетка рата у Украјини, руски председник рекао је вечерас у Москви на политичком форуму са стручњацима и новинарима да не зна хоће ли присуствовати самиту 20 водећих светских економија. "Можда ћу путовати. Још о томе размишљам", рекао је Путин.

Домаћин самита, индонезијски предједник Јоко Wидодо, који очекује Путинов долазак на Бали, најавио је мировну иницијативу за Украјину и очекује да се сви учесници на самити "укључе у конструктивни дијалог".

Амерички предсједник Бајден раније је изјавио да "не планира" ни састанак са саудијским принцем Мохамедом бин Салманом на Балију. Иначе добри односи САД-а и Саудијске Арабије погоршали су се откако је група земаља извозница нафте ОПЕК+, у којој је Саудијска Арабија кључни играч, најавила смањење производње нафте.

Пад производње могао би повећати цене на тржишту, што је неповољно за демократе, које очекују напети избори на пола мандата и могућа победа републиканаца.

Бајден је раније рекао да ће Саудијска Арабија сносити последице због удруживања с Русијом у ОПЕК+ и подршке одлуци о смањивању производње нафте. Прошле недеље Бајден је најавио да до краја године планира на тржиште пласирати преосталу најављену количину барела из залиха, настојећи обуздати високе цене бензина.

Снимак уништења групе страних плаћеника у Украјини погледајте ОВДЕ.

Извор: republika.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА