Најновије

Хазин: „Запад нема шансе да се извуче из ове ситуације, све ће платити“

Руски економиста, политиколог Михаил Хазин, је на радију „Москва говори“ објаснио зашто ће се „плафон цена“ руске нафте, који је на снази од 5. децембра, урушити наредних недеља.

Плафон цена руске нафте, који је на снази од 5. децембра, срушиће се наредних недеља, а Запад нема шансе да се извуче из ситуације. Ово је изјавио економиста Михаил Хазин.

Колективни Запад увео је максималне цене нафте из Русије, као део другог пакета санкција због „специјалне операције“ у Украјини. Према Хазину, САД и њихови савезници принуђени су да прибегну губитничким опцијама због урушавања либералне парадигме, у којој актуелне власти западних земаља „почињу глупо да следе типичне мантре“. Међутим, у случају плафона цена нафте, противници РФ су погоршали ионако тешку ситуацију са инфлацијом.

„Невоља је у томе што у свим економским уџбеницима, па и у либералним, пише исто- сваки покушај регулисања цена, неминовно доводи до тога да те цене расту, и то неко мора да плати. Имали су наду да ће Русија платити, али су се преварили, па ће то морати грађани ЕУ да плате. Како ће се извући из ове ситуације, не знам. Немам идеју“, изјавио је Хазин.

Економиста сматра, да би плафон цена нафте могао да се сруши у року од неколико недеља. Као оријентире, по којима систем нових западних санкција може заправо престати да постоји, Хазин именује датуме 1. јануар и 1. март. Против маргиналних цена су не само Русија, и водећи купци њене нафте (Кина, Индија), као и извозници ресурса, већ и конструктивне снаге на Западу, које удар на руске приходе од нафте, сматрају деструктивним за САД и Европу.

„Апсолутно ми је јасно да ће се овај систем урушити. Штавише, може се прилично брзо срушити – не искључујем то ни пре Нове године. Скоро сигурно, са врло великом вероватноћом, срушиће се пре марта“, тврди Хазин.

Запад жели да Русија продаје своју нафту за не више од 60 долара по барелу – то је суштина такозваног плафона цена. САД и Европа желе да ограниче приходе руског буџета, како би поткопали одбрамбене способности Русије. Међутим, Москва не намерава да испоручује нафту земљама, које су усвојиле механизам граничних цена.

Украјинци ударили с леђа специјалним оружјем, експлозије шокирале Кремљ! 

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА