Најновије

ДЕО АМЕРИКЕ ПРОГЛАШАВА НЕЗАВИСНОСТ?! Данас историјско гласање у Конгресу

Порториканци би могли да приђу корак ближе референдуму о томе да ли то оствро треба постати америчка држава, независна држава или имати неку другу врсту владе, када Представнички дом данас буде гласао о предлогу закона којим се описује тај процес

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Комитет Представничког дома одобрио је јуче Закон о статусу Порторика, отварајући пут пуном гласању у Представничком дому.

Закон поставља услове за одржавање референдума као и три потенцијална самоуправна статуса Порторика, незавнисност, пуну државност САД-а или суверенитет са слободним удруживањем са Сједињеним Америчким Државама.

Већ одржано шест референдума

Порторико који има око 3.3 милиона становника и високу стопу сиромаштва, постао је територија САД-а 1898. године. Активисти су се деценијама залагали за веће аутономна права, укључујући државност.

Од 1960-их до данас на ту је тему одржано шест референдума, али они нису били обавезујући. Само амерички Конгрес може доделити државност.

"Након 124 године колонијализма Порториканци заслужују поштен, транспарентан и демократски процес за коначно решавање питања свога статуса", рекла је на Тwиттеру демократска представница Нидиа Веласкез.

Треба им и Бајденов потпис

Грађани тог карипског острва су Американци, али немају право гласа у Конгресу, не могу гласати на председничким изборима, не плаћају савезни порез на доходак зарађен на отоку и немају једнаке услове за неке савезне програме као остали грађани САД-а.

Ако предлог закона прође у Представничком дому, требаће му 60 гласова у уско подељеном Сенату и потпис демократског председника Џоа Бајдена да постане закон.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА