Најновије

"СУДЊИ ДАН ЈЕ БЛИЖИ НЕГО ИКАД" Гутереш упозорава: Свет клизи у рат!

Изгледи за постизање мира у Украјини опадају, док вероватноћа даље ескалације сукоба расте, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш, изразивши бојазан да свет клизи у „рат већих размера“.

Фото: rusvesna

Говорећи Генералној скупштини о својим приоритетима за 2023. годину, генерални секретар УН је рекао да је планети потребан ''мир у складу са Повељом УН и међународним правом”.

„Бојим се да свет не улази у шири рат. То ради широм отворених очију," рекао је Гутереш. Према његовим речима, судњи дан је ближи него икад, „време је да се пробудимо и делујемо“, а нуклеарне силе прво морају да одустану од употребе нуклеарног оружја генерално.

Шеф хуманитарних послова УН Мартин Грифитс изјавио је да је за скоро 40 одсто становништва Украјине потребна помоћ, у контексту више од 7.000 смртних случајева цивила и широко распрострањеног разарања.

Информишући Савет безбедности о тренутној хуманитарној ситуацији на терену, он је навео да су куће, школе и болнице у Украјине уништени, а читави градови тешко оштећени.

„Ово насиље не показује знаке смиривања“, рекао је он, подсећајући на недавне ваздушне нападе и потресне сцене из своје децембарске посете Украјини.

Грифитс је указао на "колосалне изазове" изазова са којима се народ Украјине суочава, од раширеног сексуалног насиља и трговине људима, до ужасне штете на инфраструктури.

Грифитс је подсетио да УН пружају помоћ, а хуманитарне операције су се експоненцијално прошириле у протеклој години. Истакао је да су конвоји испоручили помоћ за спасавање живота у селима близу линије фронта у руралним деловима Доњецке, Запорошке, Херсонске и Харковске области.

"Више од 650 хуманитарних организација сада ради у свим украјинским областима", навео је он.

Нагласио је да помоћ мора да допре до више људи и чешће.

„Морамо наставити да се чврсто залажемо у свим аспектима да зауставимо хуманитарну катастрофу и патњу украјинског народа и да се позабавимо дубоким глобалним импликацијама овог рата на глобалне цене хране и енергије, трговину и ланце снабдевања, као и на питања нуклеарне безбедности", закључио је Грифитс.

Руси крећу у велику офанзиву у року од 10 дана!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА