Најновије

НОВА ПОДВАЛА ВЈОСЕ ОСМАНИ: Приштина измишља "косовску Сребреницу"

Председница тзв. Косова je село Меја, у близини Ђаковице, где су у акцијама српских снага страдали и Албанци који су претходно убили пет српских полицајаца, назвала "косовском Сребреницом".

Председница такозваног Косова Вљоса Османи најављује да ће породице несталих са Косова и Метохије моћи да туже Србију Европском суду, и поред чињенице што још нису прескочили последњу станицу ка чланству у Савету Европе - гласање на Комитету министара 17. маја.

Ову могућност изнела је за викенд, у дану када се на тзв. Косову обележава дан несталих, а употребила је и пефридну игру речи. Она је село Меја, у близини Ђаковице, где су у акцијама српских снага током деведесетих страдали и Албанци, који су претходно убили пет српских полицајаца, назвала "косовском Сребреницом", пишу данашње "Вечерње новости".

Уопште није случајно да се ово поређење појављује баш сада када се Београд бори против доношења резолуције у Сребреници пред Генералном скупштином Уједињених нација, документа који наш народ означава геноцидним. И нема сумње да ће се Приштина кад год буде могла позивати на тај документ и говорити о "својим Сребреницама".

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће 16. и 17. маја бити одржана седница Комитета министара Савета Европе о пријему тзв. Косова у ту организацију, а да ће гласање највероватније бити 17. маја.

"Парламентарна скупштина Савета Европе је завршила своју улогу. Они су дали препоруку, али то не значи да о томе мора да се расправља одмах. Неке земље изражавају резерву, то су Француска и Италија. А када Француска и Италија изразе резерву, онда се поставља велико питање, јер они тамо немају сад баш 100 одсто већину. Прошли пут је на гласању било 33 'за', а треба 31. Значи, то је већ пољуљано", рекао је Дачић и навео да је Мађарска признала тзв. Косово, али да су гласали против пријема у СЕ.

Додаје да се сада поставља питање да ли ће они који су већ дали свој глас то учинити поново.

"Морамо да се боримо и нећемо се предати. Међутим, то је веома тешка борба и видећемо како ће се даље одвијати", поручује Дачић.

Када се прихватила посла да спреми извештај о стању на терену, известилац Дора Бакојани је рекла да се пред Приштину стављају три обавезе као услов за чланство у СЕ - да врати имовину манастиру Високи Дечани, да формира Заједницу српских општина, и да се експропријација земљишта на северу КиМ, које власт отима за војне базе, врши само по закону, односно да се имовина врати.

Међутим, касније је остао само први услов који је спроведен, и то осам година после одлуке Уставног суда тзв. Косова да су Високи Дечани власник те земље. Остала два ће, рекла је Бакојанијева, морати да испуне када уђу у СЕ. Међутим, неке земље сматрају да је ЗСО требало да се формира раније, јер је то обавеза преузета још 2013. године Бриселским споразумом.

Како је навео Дачић, представници привремених приштинских институција сада "гурају Уставном суду тзв. Косова Статут Заједнице српских општина".

"Французи кажу да је потребан одговор тог суда, а неки други кажу да је довољно само да се пошаље захтев", каже шеф српске дипломатије.

Шефица посланичке групе Самоопредељења Мимоза Кусаљи Љиља рекла је јуче да није договорено на нацрт Статута ЗСО буде упућен уставном суду.

ДОДИК: Тражићу од Вучића да подржи Републику Српску у разлазу од БиХ

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА