Најновије

НЕСВАКИДАШЊЕ: Американац помогао поплављенима, па одлучио да се пресели у Србију!

ШАРЛОТ / ЈУЖНА КАРОЛИНА - Многи пријатељи мисле да сам ћакнут због моје жеље да напустим посао и живот у Сједињеним Америчким Државама и кренем из почетка у Србији, али нема везе. Они то не разумеју.
Филип Метокс (Фото: РТС принтскрин)

Филип Метокс (Фото: РТС принтскрин)

Овим речима Филип Метокс (27) из Јужне Каролине објашњава како његово окружење реагује кад сазна да је он заправо „Србин у телу Американца“, како себе у шали воли да зове. Све је почело кад је деведесетих на вестима видео рат и распарчавање старе Југославије. Каже да је тада схватио да „нешто ту не штима“ и да Србија није тако лоша као што је представљају. Данас је Филип члан хуманитарне организације српске дијаспоре „27. јун“ из Чикага и с њима је активно учествовао у прикупљању хране и различите робе у износу од 1,5 милиона долара, колико износи хуманитарна помоћ коју су послали жртвама поплава. Заљубљен у Српкињу - Чим сам чуо каква се катаклизма догодила у Обреновцу, одмах сам се укључио у прикупљање помоћи. Буквално сам 24 сата дневно апеловао на људе преко друштвених мрежа, јављао пријатељима да уплате новац, донирају пелене, ствари, храну... - говори Филип, који је први и једини пут у Србији био 2012. - Тада сам дошао код девојке Милене, коју сам упознао у Америци. Нисмо више заједно, али смо добри пријатељи, а захваљујући њој упознао сам много дивних људи у вашој земљи - прича Филип, који је дипломирао на Факултету за бизнис при Универзитету Јужне Каролине и запослио се у „Амазону“, водећој компанији за интернет продају у САД. Ипак, спреман је све да напусти и досели се у Србију. Није све у новцу - Србија је моја опсесија. Страст. Нисте ни свесни како дивну земљу и људе који у њој живе имате. Стварно треба да се поносите својом историјом и коренима које мало народа има. Није све у новцу - прича Филип, који је, пошто на његовом колеџу нису постојале балканске студије, сам почео да се бави овом области. Наш „амбасадор“ у АмерициТражи посао у Србији - Ви знате да живите пуним плућима. Аплицирао сам на неколико места за посао и сад ми само остаје да чекам. Знам да је код вас тешка економска ситуација, али мени за срећу стварно не треба много - наглашава Филип и додаје да ће до тада бити „амбасадор“ Србије у Америци. - Набавио сам књиге, учим српски и жеља ми је да га једног дана течно говорим - објашњава овај младић и истиче да га породица у почетку није разумела, а да се касније помирила с чињеницом да је, како у шали воли да каже, „отпадник“.
Прочитајте још:Марек Обртел: Стидим се погрома над Србима, сагорео сам на КосметуЧУВАЈТЕ СЕ: У овим земљама ће вас ухапсити или убити ако развијете српску заставу!
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА