Најновије

ВАРТОЛОМЕЈ О СПЦ И МПЦ: Деценијски раскол је отклоњен

Васељенски патријарх Вартоломеј казао је да је ово историјски тренутак кад је раскол између СПЦ и МПЦ- Охридске архиепископије након шест деценија отклоњен, и да је време за нови период, као и да је задовољан најновијим дешавањима, преноси македонска Телма.

Патријарх Вартоломеј (Фото: Јутјуб)

Вартоломеј је објаснио да је и пре одлуке Васељенске патријаршије постојао дијалог између цркава Северне Македоније и Србије.

"Раније је, пре наше одлуке, започет дијалог са скопском црквом, али је наша одлука олакшала Цркву српску и у четвртак, 19. маја, Његово Блаженство Патријарх Порфирије, поглавар СПЦ, позвао је поглавара Охридског Цркве и имао заједничку литургију у Београду. Ово нас испуњава задовољством. То је историјски тренутак. Раскол који је трајао око шест деценија, на иницијативу Васељенске патријаршије, окончан је, отклоњен је и улазимо у нови период. „Србија је ову заједничку литургију 19. маја назвала литургијом помирења и драго нам је због ових догађаја“, рекао је васељенски патријарх.

Оње казао да је специфично питање раскола у фокусу Патријаршије вец́ дуги низ година, а да су делегације МПЦ неретко долазиле на консултације.

"Покушали смо да им помогнемо. У једном тренутку смо одредили Његово Блаженство Архиепископа албанског Анастасија да има посредничку улогу. Покушао, отишао, вратио се, разговарао са обе стране, није успео због реакција, углавном из СПЦ и званично писмом, у једном тренутку вратио мандат. Али напори и молитве Васељенске патријаршије нису прекинути", казао је он.

Он је истакао да је након „апелације те цркве матици, која по одлуци четвртог васељенског сабора у Халкидону има ово неотуђиво право да о таквим случајевима одлучује на највишем нивоу, дошло је до помирења.

"На основу ове еклите уклонили смо раскол, изјавили смо да са њима ступамо у евхаристијску заједницу. Њихову цркву смо назвали Охридска архиепископија, изузели смо појам „Македонска црква“ и сваку изведену реч од речи „Македонија“. Ограничили смо границе надлежности у границама територије Северне Македоније, како се данас зове, а сва додатна административна питања поверили смо Светој Цркви српској, уз предуслов да ове друге ствари буду засноване на канонском чину и вековне праксе целе Православне Цркве", рекао је Васељенски патријарх.

Он је додао да је Српска црква исправно поступила што је испоштовала одлуку Васељенске патријаршије.

Више о питању односа СПЦ и МПЦ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА