Најновије

На екране стиже "Сабља", политички трилер о убиству Зорана Ђинђића

Од 24. фебруара , викендом у 20.05 на РТС 1, гледамо осам епизода саге Владимира Тагића и Горана Станковића, која говори о трагичној смрти српског премијера

Дугоочекивана домаћа серија „Сабља” о убиству српског премијера Зорана Ђинђиђа коначно стиже пред гледаоце.

Осам епизода политичког трилера аутора Владимир Тагић („Јутро ће променити све”) и Горан Станковић, који се бави догађајима пре и после 12. марта 2003. године, емитоваће се од 24. фебруара, викедном у 20.05 на РТС 1.

У улози некадашњег премијера Ђинђића нашао се искусни глумац Драган Мићановић.

Ту су и: Милица Гојковић као новинарка Даница Мандић, Љубомир Бандовић као полицајац Борис Ракић и Лазар Тасић као Урош Ристић-Мали. Феђа Штукан игра полицајца са којим Борис (Бандовић) ради на случају убиства премијера,  а улогу Даничине (Гојковић) мајке маестрално је одиграла Јасна Ђуричић.

Марко Грабеж тумачи лик Чедомира Јовановића, Бебу Поповића игра Марко Марковић, Ружицу Ђинђић Тихана Лазовић, Душана Михајловића Срђан Милетић, Зорана Живковића Игор Боројевић, Радета Булатовића игра Миодраг Крчмарик, Радета Марковића Гојко Балетић, Јовицу Станишића Изудин Бајровић, а Војислава Коштуницу Предраг Бјелац.

У причи о убиству премијера и акцији “Сабља” неизоставни су и ликови Милорада Улемека-Легије (тумачи га Сергеј Трифуновић), Милета Луковића -Кума (Милош Тимотијевић), Душана Спасојевића-Дуће (Бојан Навојец), браће Симовић (Марко Гиздавић и Ненад Хераковић), Сретка Калинића (Дино Бајровић), Звездана Јовановића (Бојан Кривокапић), Дејана Миленковића-Багзија (Милош Ђуровић), Љубише Бухе Чумета (Љубиша Миличић), Љиљане Бухе (Анђелика Симић)...

Држећи се фактографије, али уз уметничку слободу, креатори серије Владимир Тагић и Горан потрудили су се да дају пресек друштвено-политичке ситуације у земљи од деведесетих до двехиљадитих година и да дочарају атмосферу неизвесности која је владала те 2003. у Србији. 

Када је реч о ликовима и представљеним догађајима, аутори истичу да је у питању "драмска интерпретација стварних догађаја – плод маште и креативне слободе аутора".

"Главни ликови су измишљени, а неке сцене резултат су претпоставке, уметничке обраде и не представљају објективну истину", поручују аутори.

Ипак, како се ради о нама блиској историји, многи од јунака серије засновани су на стварним личностима, као што је био случај и са неким сличном серијама које су се бавиле стварним догађајима – од "Породице" до "Александра од Југославије".

Редитељи серије су Горан Станковић и Владимир Тагић, а сценаристи Дејан Прћић, Марјан Алчевски, Маја Пелевић, Владимир Тагић и Горан Станковић. 

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА