Најновије

Јединствена природна појава у Србији: Розе језеро чија вода лечи и тело и душу

Ово необично језеро величине је око 2.000 квадратних метара што се може упоредити са величином два олимпијска базена

Пачирска бања односно село Пачир је чудо у Србији. Ово вештачко језерце које се налази на пола пута између Новог Сада и Суботице све више привлачи мештане, али и туристе због своје јединствене ружичасте боје.

Само језеро величине је око 2000 квадратних метара што се може упоредити са величином два олимпијска базена. Доступна су и два затворена базена током зимског периода. Ружичаста боја се може видети само лети, после чега се језеро празни и прочишћава.

На само 30 километара од Суботице, кроз пространа поља сунцокрета, налази се комплекс Термалне бање у Пачиру за коју многи посетиоци кажу да лечи "тело и душу". Окружује га са једне стране је улица богата густим дрворедом, а са друге стране мали канал који пресеца пут водећи у шуму. 

Иако заиста на први поглед делује мало, када му се приближите уверићете се да је језеро пространо и да вас поглед вара. Али вас по питању боје свакако не вара. Управо је боја воде оно што ово језеро чини посебним, јер је у летњим месецима ружичасто. На сунцу одсјај је толико јак да одаје утисак поља цикламе, док у  "хладу“ направљеном од облака, поприма нешто тамнију нијансу љубичасте.

Језерска вода долази са 1400м дубине. На свом путу се сусреће са разним слојевима стена што је чини богатом минералима. Температура термалне воде је 72 степена због чега се меша са бунарском како би се расхладила и опала на пријатних 30 степени. Осим минерала језеро је богато и солима што воду чини сланом.

Тајна ружичасте боје заправо је последица високе концентрације јода, литијума и брома због чега вода има необичан мирис, али је “отпорна” на непожељне бактерије. Ова лековита вода помаже у очувању здравља, нарочито побољшању имуног система. Купање у језеру доприноси лечењу кожних болести, реуматизма и спортских повреда. Ипак не саветује се боравак у води дужи од 20 до 30 минута при једном уласку.

Посетиоци кажу да је на језеру специфична атмосфера и да мирис који вода пружа, односно испарења која ово језеро има заиста делују благотворно на кости, мишиће, зглобове и уриногенитални тракт. Има повољно дејство и на стања после повреда, кожних болести, реуматских обољења, уролошких и гинеколошких запаљења, а такође ублажава висок крвни притисак и стресна стања.

Већ у првом додиру са водом, чему не можете да одолите, осећате њену топлину, као и мирис за који се може рећи да је у први мах непријатан, али вам се чуло мириса толико брзо прилагоди да после краћег времена више није толико интензиван. И заиста, специфичност ове бање су њена слана вода и висок садржај минерала.

Направите сами одличан сируп за смиривање кашља, у себи има и - пиво

Извор: danas.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА