Најновије

В. д. директор Београдске филхармоније после побуне музичара обећао: Све ћемо да решимо кад буде формирана нова влада

"Филхармонија је у ВД статусу, која свој стогодишњи јубилеј слави са најмањим платама оркестарског музичара у региону, са срамно малим буџетом из године у годину, без директора, без рекламе, без обновљене концертне униформе већ десет година...", навели су музичари 

Фото: М. Ђоковић

Концерт Београдске филхармоније на Коларцу који је одржан у петак увече, почео је обраћањем музичара којим су указали на свој тежак положај, између осталог, наводећи: “И после више од две године од смрти Ивана Тасовца, Београдска филхармонија је у ВД статусу, која свој стогодишњи јубилеј слави са најмањим платама оркестарског музичара у региону, са срамно малим буџетом из године у годину, без директора, без рекламе, без обновљене концертне униформе већ десет година и без чврстих уверења да ће се зидати наша нова дворана".

Овим поводом Дарко Крстић, в.д. директора Београдске филхармоније је рекао:

"Поводом изјаве која је у име оркестра Београдске филхармоније прочитана пре концерта Београдске филхармоније одржаног 9. фебруара у Коларчевој задужбини, желим да укажем на чињеницу да је решавање захтева који су изнети у изјави већ у поступку реализације или ће њихова реализација бити врло брзо покренута.

Што се тиче нове концертне дворане Београдске филхармоније, завршен је пројекат за грађевинску дозволу, па ће се након добијања грађевинске дозволе и израде пројекта за извођење радова, за 7-8 месеци кренути у градњу. Што се тиче в.д. статуса директора Београдске филхармоније, конкурс за директора ће бити расписан након формирања нове Владе Републике Србије, из разлога што техничка влада не може да именује директоре или управнике Установа културе.

Сви су сагласни да су плате у култури мале, тако да је на нивоу министарства формирана радна група која ће радити на повећању коефицијената плата запослених у култури. Захтеви за решавање ових проблема су у ствари “куцање на отворена врата”, за шта постоји спремност Министарства културе да помогне у њиховом решавању,” закључио је Крстић.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА