Најновије

Сланина је живот, све друго су ситнице: 37. светска Сланинијада од 15. до 18. фебруара у Качареву

Четири дана гурмани ће уживати у укусима домаће сланине и производа од меса, али и у богатом пратећем програму

Качарево ће у наредна четири дана, од 15. до 18. фебруара, бити светска престоница сланине. Јер, почиње 37. светска Сланинијада.

У хали и на централном сеоском тргу сланину и прерађевине од меса изложиће око 300 произвођача, свакога дана од 8х до 20х. Ове године се манифестација поклапа и са државним празником па ће љубитељи доброг залогаја  моћи да проведу и продужени викенд у "најмаснијем" селу на планети. 

Програм фестивала се дели на стални и пратећи део. Стални програм је пре свега садржан у основној идеји из које је и настала Сланинијада, а то је такмичење за најбољу сланину, поводом које се организује изложба свих приспелих узорака из земље и иностранства. У саставу жирија су реномирани стручњаци: професори пољопривредног факултета др Милан Балтић, др Неђељко Карабасил и  ветеринар Владан Ђурковић, који ће на основу квалитета, састава, технологије производње, мириса, укуса, и изгледа прогласити  најбољег, и организатор ће доделити диплому "Златни победник Сланинијаде".

Такмичење се одвија у три категорије: избор за најбољу домаћу сланину, избор за најбољу занатску сланину, и избор за најбољу индустријску сланину, а ове године ту су и специјалне категорије: диплома за најбољу сланину од мангулице, диплома за најдебљу сланину, диплома за најдужу сланину и диплома за најбољу инострану сланину

Представљање етно културе

Као и увек, пратећи програм привући ће много пажње. Организатори желе да на један духовит начин, уз пуно забаве приближе посетиоцима етно културу. 

"Поред тамбураша који ће бити присутни сва четири дана, имаћемо концерте  културно уметничких друштава која негују традицију свих етничких групација које живе у овом месту и посетиоци ће имати јединствену прилику да учествују у песми и игри, као и да науче наше народне обичаје", кажу организатори. и додају:

"У четвртак и петак у спортској дворани од 13х до 15х одржаће се радионица цртања за децу "Чварколије на папиру" са Николом Драгашем, где ћемо уз помоћу шарених оловака, идеје, и маште на креативан начин осликати овогодишњу Сланинијаду. Никола Драгаш  је наш познати карикатуриста, илустратор и ментор цртања за децу у свом удружењу “чаробни свет цртања” из Панчева".

У оквиру пратећег програма организује се и такмичење у топљењу сланине "Златни чварак", затим такмичење у спремању свињског гулаша "Златни котлић", и такмичење у спремању донаторског сланинарског пасуља "Чаробни Пасуљ". Ове дисциплине уживају велику популарност код мајстора кулинарства који се такмиче, а на радост посетилаца. Донаторски пасуљ намењен је дому за децу без родитељског старања "Споменак" из Панчева.

Субота је дан за изазове

"У спортској дворани од 10х до 12х прво наступа Славиша Шеврт, један од најбољих српских портрет карикатуриста који ће два дана за редом по 2х сликати "Сланинарске Карикатуре". Затим од 12х бирамо "Најљућег Сланинара", љути изазов где се пријављују само такмичари са челичним непцима које трпе љутину. Имаћемо више кругова такмичења од благо љутих паприка стижемо до Каролине Рипер која има 2.200.000 сковила, око 200.000 јединица је љућа од сузавца!

Од 13х на бини хале спортова нам долазе најјачи такмичари који се надмећу у изазову држања сланине где ће свако од њих у мушкој и женској категорији тежити да освоје престижну награду "Најјачи Сланинар" и "Најјача Сланинарка".

На крају тих изазова у сарадњи са "Динамом" из Панчева, клубом за обарање руку, долазе нам професионалци, који ће по најстрожијим правилима организовати аматерско такмичење у обарању руку у категоријама -90кг/+90кг, као и за даме које нећемо мерити. "Најјача Сланинарска Рука" ће се организовати у три категорије.

За сва такмичења се можете пријавити на друштвеним мрежама инстаграм и фацебоок "Сланинијада Бацон Фестивал", а победнике очекују сласне и престижне награде". 

Сви љубитељи домаће сланине и производа од меса су добродошли, биће сланине за свачији дзеп, од оне најјефтиније, па до оне скупље, али сланине врхунског квалитета, а Качарево је близу, око 30 километара североисточно од Београда, и то у два правца - према Вршцу и према Ковачици. За сва четири дана трајања манифестације паркинг у Качареву је бесплатан. Тако да су сви добродошли у "сланинарску републику". 

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА