Најновије

"ЂУКАНОВИЋЕВО ПОНАШАЊЕ СЕ НЕ ОПРАШТА!" Додик стао уз Србе у Црној Гори!

Члан Председништва БиХ Милорад Додик подржао је данас настојања председника Србије Александра Вучића да помогне српском народу у Црној Гори, где данима трају окупљања због усвајања Закона о слободи вјероисповести.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

- Апсолутно подржавам приступ који је Вучић имао у јучерашњем говору када је рекао да треба да помогнемо далеко више него што је било. Уверен сам, знам, могу да сведочим да Вучић о томе мисли веома озбиљно. Моја порука је само да рачуна и на Републику Српску - казао је Додик.

Према његовим речима, Вучићева намера да буде са српским народом у Црној Гори на Бадњи дан "била је јака, али се уплела политичка прича из Подгорице која покушава да то сатанизује до мере да чак упозоравају и НАТО".

Додик је додао да ће се РС придружити напорима Србије и њеног руководства да се подрже захтјеви СПЦ-а, Синода и СПЦ-а у Црној Гори, како би дошло до ревизије усвојеног Закона о слободи вероисповести и како би СПЦ сачувао своју имовину, уз уважавање чињенице да је Црна Гора независна држава.

Он сматра да је грешка то што је црногорско руководство покушало да игнорира укупне српске вриједности.

- То никога не може оставити равнодушним, ни Вучића, ни мене, ни Цркву, ни обичног човека, било где се налазио - истакао је Додик.

Према његовим речима, Срби су јединствен народ и имају јединствене вредности, ма где да живе додавши да је у оквиру цркве очуван идентитет српског народа у веома тешким историјским околностима, због чега је "преамбициозно очекивати да би се тај идентитет могао урушити".

Усложњавање односа

Додик је оценио да је у потезу црногорске власти реч о "недостатку довољног идентитета за нову нацију коју (председник Црне Горе Мило) Ђукановић покушава да допуни сатанизацијом Срба и настојањем да се омаловажи значај СПЦ, отимањем њене имовине".

- Он то не може да уради ни код муслимана, ни код Албанаца, ни код Хрвата. Покушава да то уради код Срба, не дозвољавајући да се изучава српски језик, да се запошљавају, буду део јавног сектора, већ присиле да промене идентитет и попуне непопуњени црногорски идентитет - казао је он.

Додик сматра да би сваки покушај црногорске власти, с Ђукановићем на челу, да одузме објекте СПЦ-а довела до усложњавања односа.

- Ово се не опрашта. Овакав атак који је извршио Ђукановић и његова власт се не опрашта. Српски народ нема ни потребу нити може да опрости овакво понашање. Бити добронамеран према њима очигледно је грешка - рекао је члан Председништва БиХ.

Ево шта на то каже званична Црна Гора! Више о томе ОВДЕ.

Извор: avaz.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА