Најновије

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ У МАНАСТИРУ ЈАСЕНОВАЦ: Верни народ данас дочекује партријарха Порфирија!

Владика пакрачко-славонски Јован служио је јутрос свету литургију у манастиру Јасеновац, у истоименој општини у којој данас живи око тридесетак Срба, а који ће касније данас посетити новоустоличени патријарх српски Порфирије.

Патријарх Порфирије. (Фото: Јутјуб)

Литургија је одржана у манастирској зимској цркви, удаљеној око два километара од споменика Камени цвет који је посвећен свим жртвама које су страдале од стране усташа за време Другог светског рата, а осим монаштва манастира који броји осам монахиња, присуствовала је неколицина верника.

Након литургије, обраћајући се верницима и пожелевши им добродошлицу, владика Јован је истакао значај данашње посете патријарха Порфирија, посебно зато што је то друга црквена посета патријарха од његовог устоличења 19. фебруара.

Очекује се долазак патријарха Порфирија

Патријарх Порфирије је у оквиру прве званичне црквене посете, подсетио је владика Јован, посетио Банију, крај који је пре неколико месеци погодио разоран земљотрес где је, како је раније саопштила Српска православна црква, испоруцио контејнере намењене за привремени смештај породица постадалих у земљотресима на Банији.

Манастир Јасеновац са црквом посвећеном рођењу Светог Јована Претече припада епархији пакрачко-славонској, а за време епископа славонског Саве био је и седиште епархије.

Манастирска црква је саграђена 1775. Године, али је разорена на почетку Другог светског рата 1941. године и то рукама првих јасеновачких логораша.

Храм је обновљен и освећен 2. септембра 1984. године, а током ратних сукоба при распаду бивше СФР Југославије, 1991. године, црква је поново оштећена.

У мају 1995. године, у операцији Бљесак, манастирска црква је оскрнављена и опустошена, да би 2000. године, поново била обновљена када је владика Сава Јурић прогласио јасеновачку цркву Рођења Светог Јована Крститеља за манастир.

Вучићу 0 минута критике на телевизијама за два месеца! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА