Најновије

СТАЊЕ ПОТПУНО УРУШЕНО: Додик о опстанку БиХ и преговорима са Сарајевом!

Српски члан и председавајући Председништва Милорад Додик истакао је данас да је помодарство постало писати писма и слати нон-пејпере, те да и он има један спреман, који ће послати када дође време за то.

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)

- Не шалим се. Ако је то помодарство, ми смо направили један наш нон-пејпер, па ћемо га једног дана исто тако послати свима, али мислим да је наша кључна активност то што ћемо у НСРС одржати расправу и сачинити једну платформу за преговоре са странама у Федерацији БиХ – рекао је Додик.

Европски комесар за проширење Оливер Вехељи долази сутра у Босну и Херцеговину, а Додик је навео да ће, између осталог, разговарати о градњи трасе пута “Пет це”, која би требала да повеже Бањалуку и Београд.

– Знам да је раније Европска унија одредила преко три милијарде евра подршке инвестицијама на Западном Балкану. Нешто ће од тога ићи и за БиХ, тиме и за Српску, нека четири пројекта. Један од тих пројеката је и коридор Пет це, од Добоја према Вукосављу, односно Орашју, где треба да добијемо значајну донацију. То је за нас важно, јер је то део трасе којом желимо да спојимо Бањалуку и Београд. Ми то не кријемо, тако да ћемо разговарати и на ту тему – рекао је Додик.

"Наш захтев је договор без странаца"

Говорећи о иницијативи коју је СНСД покренуо за преговоре са Бошњацима и Хрватима о даљем функционисању БиХ, а која ће се наћи на скупштинској расправи 11. маја, председник СНСД Милорад Додик је рекао да је захтев СНСД разговор и договор без странаца, искључиво између народа унутар БиХ.

- Наш захтев је договор без странаца. Пре десетак година нико није смео поменути референдум у Српској, па смо ми поменули, а Босна и Херцеговина је ионако распаднута па нико није смео да покрене причу о раздруживању, осим нас. Нема ниједног елемента да се БиХ организује и опстане. Ја сам рекао да је мирни разлаз једина опција која ће се десити, доћи ће и то време – рекао је Додик. Он је додао да је циљ разговор о свим темама са осталим народима у БиХ како би се разјаснило како је могуће да БиХ опстане, од чега не бежи ни СНСД, поручио је Додик, али је додао да ако је немогуће да БиХ опстане да је сасвим логично да постоје идеје о разлазу.

– Ми ћемо са ХДЗ већ скоро разговарати, али СДС, ПДП и СДА имају исти став по питању дијалога, а то је да нема разговора. Ако неће да учествују у овоме, они се сами искључују, а за нас је најгоре што су СДС и ПДП део блока са СДА, а нису део блока с нама. Ево позивам их ја на разговор, они нека одреде вријеме и место и ја ћу доћи, ево позивам их – рекао је Додик.

Он је рекао да народи у БиХ немају ниједан заједнички датум у њеној историји.

– Једини заједнички датум су Нова година и Први мај, што је од интернационалног значаја. Увек када је неки историјски догађај био на сцени ми смо били на различитим странама, тако да једни обежавају комеморације, а други праве весеља на исти дан. Чак и Устав БиХ који је написан је срушен, тако да нема говора ни о неком уставном патриотизму који би могао да се одржи. То што Бошњаци говоре да су патриоте то могу да говоре шта хоће, за БиХ је потребан неки други патриотизам, српског и хрватског патриотизма нема за БиХ колико ја видим - поручио је Додик.

Берлинске новине пишу да се Милановић приближио ратним злочинцима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српскаинфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА