Најновије

ДР КОН: Имаћемо поново четвороцифрен број заражених дневно!

Члан Кризног штаба за борбу против корона вируса епидемиолог др Предраг Кон рекао је данас да сада имамо погоршање епидемиолошке ситуације, те да ће број новозаражених и даље да расте, захватиће и август.

Др Кон (Фото: Јутјуб)

- Почетак школске године је исто нешто што је јако битно, ако немамо вакцинисаност како треба питање је како ће се и то обављати. Не можете да занемарите чињеницу да постоји вакцина која се може давати старијима од 12 година и да је она опште препоручена. Читав живот нам зависи од вакцинације - нагласио је епидемиолог.

Опуштање људи и непоштовање мера

- Сада је више од 300 људи хоспитализовано и свако размишља "неће то мене", не прихватају нове информације, то је класично забијање главе у песак, посебно млади. Оно што је са друге стране чињеница јесте да имамо велики број имуних али има и измене вируса. То видимо и у Израелу где оболевају и имунизовани, али немају тешке форме болести. Израел се јасно објашњава јер је већи број вакцинисаних па у укупном броју заражених буде све више заражених и оних који су вакцинисани јер ту долази и до пробоја имунитета - објаснио је др Кон за ТВ Пинк.

Трећа доза

- Шест месеци је минимум који треба да прође да би се примила трећа доза. О томе ћемо говорити на Кризном штабу. Препорука је везана за вакцине које су на бази РНК, то су Фајзер и Модернина вакцина, то су вакцине које су до сада највише испитане и објављени резултати истраживања. За било коју да је примљена до сада, као трећа доза се препоручује нека од ове две. Ово говорим на основу онога што сам читао, нисмо имали састанак нити консултације - рекао је др Кон.

Расте број заражених

Доктор Кон је говорио и о порасту броја новозаражених и рекао да природни ток успона постоји и да иде до осам недеља.

- Успон је почео последње недеље јуна и трајаће све до августа. Не треба заборавити чињеницу да имамо вакцинисане али и да се у септембру формирају колективи, а имамо и повратак са летовања, све ће то утицати на природни ток епидемије. Да немамо вакцинисане највећи скок би био сада. Не почиње истовремено пораст у свим земљама, упоређујете са њиховим мерама, обухватом вакцинисаних и процењујете шта може да се очекује - рекао је др Кон.

Нагласио је да ће у Србији корона бројке поново бити четвороцифрене.

- Сасвим је јасно да ће код нас доћи до четвороцифрених бројева дневно, то је потпуно јасно. Само је очигледно једна присутност мирне ситуације у току лета јер су бројеви прилично мали и не види се попуњеност болница. Не доживљава нико оно што може да се очекује и да се дешава. Изгубљено је време од месец и по дана за вакцинацију, не ради се када иде успон јер тада и сама вакцинација представља ризик за заражавнаје. Вакцинација се најуспешније спроводи онда када је све мирно, а ми смо тај тренутак испустили - рекао је др Кон.

Додао је и да пик зависи од од вакцинације.

- Директно обухват вакцинације зависи колико ће талас бити висок или заравњен, ту нема размишљања. Оно што су заблуде учиниле и однос према вакцинама последњих десетину година и више од тога, учинио је да је створио једно потпуно лажано уверење да је мања опасност од короне него од вакцине - истакао је др Кон.

Додао је да су сада новозаражени већином невакцинисани, "код нас је мало оних који су вакцинисани да су се заразили."

О новим мерама

- Када се говори о мерама које долазе на дневни ред не можете занемарити чињеницу да се повећавају бројеви то је једна ствар, друга је да не можете занемарити чињеницу да постоје заштићени људи који су вакцинисани и не можете потпуно затварати као на почетку јер је то нелогично. Јавно здравље, сви они који се баве чувањем народног здравља, почетком априла су рекли да се велики скупови могу одржавати само са заштићеним људима. Појављују се заблуде које морају да се пресеку једна од њих је да то утиче на способност рађања то је једна лаж која се провлачи столећима, да је иста прича исти модел непрекидно - рекао је епидемиолог.

Повластице за вакцинисане?

По том питању имамо одређене ставове који су изречени. Ми из медицинског дела Кризног штаба смо били јасни још у марту, да је вакцинација здравствених радника обавезна, објаснили смо јасно како могу да се организују скупови и да буду само са заштићеним људима. Јасно је да у интересу јавног здравља одвајање оних који су безбедни у односу на оне који нису. Стимулација је дозвољена и види се да се то из земље у земљу све више потенцира. Не сумњам да ће слично бити и код нас, само су јасни принципи, било каква друга логика не постоји. Не можемо да се понашамо као да нема вакцине и да затварамо све, а има људи који су вакцинисани и који могу да раде. Морају и једни и други то да схвате - закључио је др Кон.

Беливукови батинаши обезбеђивали гласове за СНС на локалу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА