Најновије

ТИОДОРОВИЋ: Опасно смо близу пооштравању мера

Проф. др Бранислав Тиодоровић каже да је овај драстични скок броја заражених, а за последња 24 сата је 921, очекиван, да седница кризног штаба тим поводом још није заказана, али да смо опасно близу пооштравању мера.

- Ово смо и очекивали, а врло је могуће пооштравање мера тако да се смање окупљања, број људи на утакмицама, манифестацијама, фестивалима, да се ограничи рад ноћних клубова, кафана, угоститеља. Али о свему томе одлучује кризни штаб, који не чинимо само ми из медицинског дела, и чија седница још није заказана. Чак 90 одсто заражених имају делта сој, који се много брзо шири, а оволиком броју позитивних нису допринели само повратници с мора, већ и бројне свадбе и весеља, на којима има и доста наших људи који раде у иностранству.

Србија је пуна и гастарбајтера и повратника с одмора из иностранства - каже Тиодоровић и додаје да је још раније хитно требало почети с ригорозним контролама, које треба да спроводи санитарна инспекција и комунална милиција, и то да се контролише да ли се носи маска у затвореном, да ли се поштује обавезно растојање од 1,5 м до 2м и у затвореном и на отвореном.

Упитан да ли ће бити забрањени Сабор трубача у Гучи, који почиње у петак и Бир фест, чији је старт 18. августа, будући да смо на корак од 1.000 заражених на дан, Тиодоровић каже:

- Треба да се у потпуности придржавају протокола, који су јасни, и неће бити нема проблема. А то значи да пуштају само оне који су вакцинисани или с негативним ПРЦ или антигенским тестом, и да стално контролишу спровођење мера.

Проф. Тиодоровић истиче да нам је сада потребна максимална пажњи и опрез, али никако паника јер повећање броја позитивних није праћено истим повећањем бројем хоспитализованих, будући да у болницу мора свега 1-2 одсто инфицираних. 

- Трудимо се и да школска година нормално почне и свакако ће нормалније бити у општинама у којима је обухват вакцинације велики, док сам за то да се тамо где је ризик од заражавања већи, односно вакцинација мања, види како је најбоље организовати наставу да буде безбедна за ђаке. Људи морају да схвате да је једини начин да решимо проблем да се појача вакцинација јер делта сој је, понављам, код 90 одсто инфицираних.

У Сирији могућ рат између Русије и Израела! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА