Најновије

ПРЕТЕ ХАОСОМ НА УСТОЛИЧЕЊУ ПАТРИЈАРХА СПЦ НА КОСОВУ! Шиптари припремају "црногорски рецепт" за Порфирија

Шиптарски екстремисти, по свему судећи, припремају "црногорски рецепт" за патријарха СПЦ Порфирија уколико буде инсистирао на томе да буде устоличен у Пећкој патријаршији!

Патријарх Порфирије (Фото: Јутјуб)

Албанци у Приштини тврде да ће увођење у трон патријарха Порфирија на Косову "подићи и подстаћи тензије", због чега би било боље да се одустане од устоличења у Пећкој патријаршији. Најгласнији у претњама је албански политичар и адвокат Азем Власи, који оптужује СПЦ да је "инструмент власти у Србији" и да ће долазак патријарха Порфирија на Косову изазвати нереде!

Призива велико зло

Према његовим речима, боље би било да церемонија увођења у трон буде обављена у Храму Светог Саве у Београду.

- СПЦ је инструмент власти у Србији, о чему сведоче и последња дешавања у Црној Гори, где је од устоличења митрополита Јоаникија уместо верске церемоније направљен политички догађај. С обзиром на политичку улогу коју игра СПЦ, боље би било да се та церемонија обави у Храму Светог Саве у Београду него на Косову, као што би било много боље да се церемонија устоличења митрополита Јоаникија обавила у храму у Подгорици него на Цетињу. Нема разлога да буде забране од стране косовске власти, али то ће подстаћи и подићи тензије, а никакву помиритељску улогу неће имати - каже Власи, чиме је индиректно најавио да ће Албанци покушати да спрече овај верски догађај.

- Оно што се дешава у Црној Гори није добро за регион. Улога Цркве треба да буде помиритељска, а не да свађа људе. Не знам која је то верска церемонија где попови певају песме "Да се војска на Косово врати", то нас подсећа на нешто што смо видели пре тридесетак година, што је наслутило много зала, која су се и десила. То је изазвало сасвим оправдано незадовољство код Албанаца - истиче Власи.

Коментаришући ове претње, бивши потпуковник КОС Љубан Каран упозорава да је Власи довољно перфидан и подмукао политичар који под маском добронамерне поруке шаље упозорења.

- Власи шаље поруку Албанцима да би могли да искористе ову свечаност и ураде исто што и Милове "комите" на Цетињу. Ипак, мислим да би то био политичко самоубиство. Видело се на Цетињу ко је за мир, а ко за насиље. Ако су паметни, треба да се поуче тим искуством. Зато не верујем да ће Албанци направити исту грешку - наглашава Каран, додајући да патријарх Порфирије нема разлог да одустане од Пећке патријаршије јер је она део Србије.

Ништа није случајно

Генерал Владимир Лазаревић оцењује да притисци на СПЦ нису случајни јер је она место окупљања и темељ националног јединства Срба.

- Све ово личи на лудило, али је у ствари саставни део стварања кризе. Ради се о политичком притиску, то је општа диверзија на Србију. Ту постоји читав сценарио у коме је своје место нашао и Мило Ђукановић, а сада и Албанци. Све то није безазлено. Притисци на СПЦ биће још јачи. Срби се историјски враћају на своје место, свесни су да је без СПЦ наше национално питање на слабим гранама, и то многима смета - упозорава Лазаревић.

Вучић жели да се захвали менторки на независности Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА