Најновије

ДВЕРИ: Судска и извршна власт на страни банака,а не грађана

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић оптужио је данас врховну судску власт и највишу извршну власт да штите банкарски лоби уместо грађане који су, како каже, оштећени због неправедно наплаћених трошкова обраде кредита. Обрадовић је на конференцији за медије, испред Врховног касационог суда, рекао да је скандалозно понашање те институције која је, како каже, променила првобитну одлуку, која је била на страни клијената, и недавно донела став да банке нису обавезне да прецизирају трошкове обраде кредита.

Бошко Обрадовић (Фото: Јутјуб)

Обрадовић сматра да ће одлука Врховног касационог суда отежати или потпуно онемогућити оштећеним клијентима да остваре своја права пред судовима, као и да је супротна европској судској пракси која, како каже, налаже судовима да преиспитају финансијске установе у случајевима када не прецизирају трошкове свог рада.

Банке су, иначе, и економски и правно јаче од грађана, а ако изгубимо заштиту државе и пред судовима, то значи да немамо никаквих шанси у борби против банкарских дерикожа који су на различите начине опљачкали народ у претходне две деценије'', рекао је Обрадовић.

Подсетио је да је 22. маја 2018. године Врховни касациони суд донео став да банке немају право на наплату обраде трошкова кредита ако то, каже, нису приказале у понудама за клијенте и ако у уговору нису прецизирале на шта се односе трошкови обраде кредита.

Обрадовић је навео да су на основу те одлуке у међувремену донете бројне судске пресуде, које су постале правоснажне, а на основу којих су банке изгубиле судске спорове против грађана и биле принуђене да плате штету својим клијентима и указао да је Врховни касациони суд у својој посебној пресуди одбио да врши ревизију на основу правоснажних пресуда што, како каже, јасно сведочи да је по свим нивоима била јединствена судска пракса да су банке оштетиле клијенте.

Уз то он је додао да случај са наплатом трошкова обраде кредита није једини пример како су, како тврди, банке пљачкале грађане наводећи да су Врховни касациони суд, Народна банка и највиша извршна власт годинама толерисали пљачку клијената који су имали кредите индексиране у швајцарским францима.

О испитивању Ненада Чанка у полицији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА