Најновије

Мошти светог владике Николаја вечерас стижу у Београд, сутра на челу Спасовданске литије

Кивот са светим моштима из владикиног почивалишта, манастира Лелића, кренуо је пут Ваљева у подневним часовима, где је у 13.30 часова у литији пренет из храма Покрова Пресвете Богородице у величанствени храм Васкрсења Господњег, а потом ће кренути ка Београду у пратњи Војске Србије, навела је СПЦ.

Свети владика Николај (Фото: СПЦ)

Светитељеве мошти у Београду ће боравити до недеље, 27. маја, ради утехе и духовног окрепљења верног народа у овим тешким данима.

На сам дан градске славе Београда, Вазнесење Господње, 25. маја, мошти ће бити изложене на поклоњење и целивање у Вазнесењској цркви, где ће патријарх српски Порфирије началствовати светом Литургијом са почетком у 9 часова, а потом и освештати и преломити славски колач у присуству челника града.

Кивот са моштима Светог владике Николаја Српског ће од 19 часова предводити Спасовданску литију, од Вазнесењског до Светосавског храма, пред којим ће патријарх Порфирије служити молебан за нашу децу и наш народ, "да нас Господ закрили десницом својом".

Мошти Светог владике Николаја Жичког, Охридског и Лелићког боравиће у Саборном храму српског народа, Спомен-храму Светог Саве на Врачару, закључно са вечерњим богослужењем у недељу, 27. маја, навела је СПЦ.

Војске Србије учествује у литијској пратњи моштију Светог владике Николаја

Припадници Војске Србије са свештенством и монаштвом Епархије ваљевске учествују данас у испраћају кивота са моштима Светог владике Николаја Жичког и Охридског, из Ваљева у Београд, где ће сутра бити пронет улицама главног града на челу Спасовданске литије, саопштило је Министарство одбране.

Испраћају и литијској пратњи присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић и начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба, бригадни генерал Саво Иришкић.

Војска Србије одазвала се позиву његове светости патријарха српског господина Порфирија да традиционално учествује у Спасовданској литији, а ове године и пратњи моштију Светог владике Николаја, поводом обележавања деценије од враћања верске службе у Војску Србије.

Припадници Другог центра за обуку Команде за обуку учествовали су у преносу кивота са моштима Светог владике Николаја из места њиховог сталног пребивања - манастира Лелић код Ваљева до Храма Покрова Пресвете Богородице.

После тога је испред Покровске цркве формирана литија, коју су предводили епископ ваљевски Исихије и епископ липљански и војни Доситеј, викар патријарха српског господина Порфирија.

Мошти су потом литијски пренете у Храм Васкрсења Христовог у Ваљеву, где је служен Акатист Светом владики Николају.

Припадници наше војске данас учествују и у преносу и пратњи моштију из Ваљева до Вазнесењске цркве у Београду, где ће бити дочекане пред празнично бденије у вечерњим часовима.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА