Најновије

ОД '''ШМАЈСЕРА'' ДО ''МАЉУТКЕ'': Шта све грађани предају МУП-у?

Међу предатим оружјем су и „машинке”, немачко аутоматско оружје из периода Другог светског рата, попут оних које су користили Прле и Тихи у серији „Отписани”.

Предато оружје (Фото: МУП Србије)

Од 8. маја, када је након масовних убистава у београдској Основној школи „Владислав Рибникар” и селима Мало Орашје и Дубона, почела акција легализације оружја и добровољне предаје нелегалног оружја, закључно са петком у 19 часова, грађани Србије полицији су предали 36.265 комада оружја, 9.943 минско-експлозивних средстава и 1.817.190 комада муниције. Ова акција МУП-а премашила је све такве претходне.

До 8. јуна неће бити било какве правне одговорности за оне који се одрекну нелегалних пиштоља, пушака и минско-експлозивних средстава, истичу у МУП-у. Грађане нико у полицији неће питати одакле им то оружје и неће морати да доказују његово порекло. Али, након тог датума следе строге полицијске контроле, претреси и драстично повећане казне за држање нелегалног оружја.

Грађани већ три недеље полицији предају легално, нелегално и оружје које је остало након смрти власника.

Бојана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала Управе криминалистичке полиције (УКП) каже за „Политику” да је специфичност првих дана акције била да је велики број људи предао оружје у легалном поседу.

„То је порука да су грађани уплашени трагичним догађајима који су се догодили у нашој земљи, и да се свест људи пробудила у делу када су преиспитивали потребу да поседују оружје”, каже Бојана Отовић Пјановић.

Пропорционално броју становника, највише оружја предали су грађани Београда, Новог Сада, Крагујевца и Сремске Митровице.

„Али, и у свим другим општинама у нашој земљи суграђани се одазивају акцији”, додаје наша саговорница.

Осим личног доласка и предаје, многи контактирају и најближу полицијску станицу и зову полицијске службенике да дођу по оружје и експлозивне направе и преузму их.

Бојана Отовић Пјановић каже да је један грађанин током актуелне акције полицији предао систем за вођење „маљутке”, противоклопне ракете која је развијена још у Совјетском Савезу. По лиценци набављеној у бившем СССР-у, „маљутка” се од 1973. године производи и у ваљевској фабрици „Крушик”. Други суграђанин предао је штапин на који је прикачено 4,6 килограма експлозива велике разорне моћи. Међу предатим оружјем су и „шмајсери” попут оних које су Прле и Тихи и серији „Отписани” користили у обрачуну са Немцима. „Шмајсер” је немачко аутоматско оружје из периода Другог светског рата, масовно је коришћено на свим фронтовима и једно је од најупечатљивијих оружја 20. века као и неизоставни део бројних ратних филмова.

МУП-у је предато и оружје из периода Првог светског рата, али и још старије, попут кубуре из 1847. године.

Грађани су у полицију доносили и напуњене војне ракетне бацаче којима се гађа са рамена – „зоље”, нагазне мине, бомбе, противавионску муницију, незаобилазне „калашњикове”, митраљезе, а један суграђанин предао је оловку пиштољ са убојитом муницијом. Сазнајемо и да су се поједини у полицијским станицама са доста емоција и уз сузе опраштали од својих „љубимаца” – пиштоља и пушака.

На питање колико је процентуално предато нелегалног оружја у односу на легално, Бојана Отовић Пјановић каже да ће МУП на крају акције објавити ту статистику, јер је тај број тренутно променљив.

„План након истека процеса легализације подразумева да ћемо све информације које будемо добијали у вези са оружјем проверавати, радићемо претресе и све што је у складу са законом, и неће бити толеранције према било коме. Приведена је крају и израда Закона о оружју и муницији. Чекамо да прође званична процедура у скупштини да закон буде усвојен. Измене закона подразумевају да ће бити пооштрени многи услови за издавање оружаног листа”, каже Бојана Отовић Пјановић.

Она истиче да је Србија и до сада имала добре законе у вези са оружјем и да ниједан закон који је у примени никада није искључивао невладин и цивилни сектор приликом доношења одређених прописа.

„Увек смо тражили и друге ставове и мишљења. Свесни смо и колико је ловство значајно за нашу државу. Ловци су најдисциплинованији када је реч о опхођењу према оружју. Поступак легализације оружја и пооштравање закона није нека одмазда или некакав хир полиције. Тренутна ситуација налаже да морамо да спроведемо ове мере и актуелна акција је за општи интерес и безбедност свих нас. Грађани треба да верују својој полицији”, каже наша саговорница.

Бојана Отовић Пјановић истиче и да је европска комесарка за унутрашње послове недавно похвалила акцију легализације оружја и добровољне предаје нелегалног оружја и истакла да је Србија на овај начин учинила своју земљу безбеднијом, као и Балкан и целу Европу.

На питање где ће завршити све ово оружје које су грађани предали полицији, наша саговорница одговара да министарство има прецизну процедуру у вези са тим.

„Један део оружја биће уништен, а за оно оружје које је функционално и савремено и постоји могућност да се може искористити, биће предато фабрици ’Застава’, а даље војсци и полицији на употребу”, закључује Бојана Отовић Пјановић.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА