Најновије

"Ако Украјина покуша да врати Крим, доћи ће до рата између НАТО и Русије"

Ако Украјина покуша да врати Крим силом, доћи ће до војне конфронтације између Русије и Алијансе, изјавио је Путин.

Он је синоћ навео да у доктринарним документима Украјине стоји да је Русија њен противник и да је могуће вратити Крим војним путем, пренео је Интерфакс.

Русију и даље покушавају да умире аргументацијом да је НАТО чисто одбрамбени савез, али су се грађани многих земаља на сопственој кожи уверили колико је то тачно, рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са француским колегом Емануелом Макроном, пренео је Спутњик.

"То су Ирак, Либија, Авганистан, а и велика војна операција против Београда без одобрења Савета безбедности УН, која је далеко од онога што би мирољубива организација могла да изведе", подсетио је руски лидер.

Он је казао да је Русија у војној стратегији Алијансе означена као противник.

"Између осталог, не можемо да занемаримо ово: у војној стратегији НАТО-а из 2019. године Русија је директно названа главном безбедносном претњом и противником. НАТО нас је означио као противника. При чему је примакао своју војну инфраструктуру све до наших граница", истакао је Путин.

Према његовим речима, НАТО и његове државе чланице сматрају да је исправно да Русију понешто науче о томе где и како треба да распоређује оружане снаге и сматрају да је могуће захтевати да се не изводе планирани маневри и вежбе, а премештање руских трупа на сопственој територији представља се као претња руске инвазије, у овом случају, на Украјину.

"Наводно, опасност осећају и балтичке земље и друге државе - наши суседи. На основу чега, није баш јасно. У сваком случају, то се користи као теза у циљу изградње непријатељске политике према Русији", констатовао је Путин.

Он је додао да су главне забринутости Русије које су наведене у предлозима за безбедносне гаранције игнорисане.

"Током разговора наставили смо да размењујемо мишљења о руским предлозима упућеним САД и НАТО-у о обезбеђивању дугорочних правних гаранција безбедности", рекао је Путин и набројао забринутости Москве у овој области. Према његовим речима, „централне забринутости су, нажалост, игнорисане у одговорима добијеним 26. јануара од САД и НАТО". Говорећи о ситуацији на истоку Украјине, Путин је навео да је Кијев кренуо путем демонтаже Минских споразума.

"По мом мишљењу, свима је очигледно да су садашње власти у Кијеву кренуле путем демонтаже Минских споразума. Нема напретка у таквим фундаменталним питањима као што су уставна реформа, амнестија, локални избори, правни аспекти посебног статуса Донбаса. Још увек није унета у украјинско законодавство добро позната, барем за стручњаке, Штајнмајерова формула", оценио је председник Русије.

Према његовим речима, Кијев наставља да игнорише „све могућности за мирну обнову територијалног интегритета земље кроз директан дијалог са Доњецком и Луганском".

Руски председник уверен је да при решавању ситуације у Украјини нема алтернативе Минским споразумима.

"Што се тиче Минских споразума, да ли су живи, да ли имају неку перспективу или не, сматрам да једноставно нема друге алтернативе", нагласио је Путин.

Путин је скренуо пажњу на двосмислен став кијевских власти које "понекад кажу да ће поштовати (споразуме), понекад кажу да ће то уништити њихову земљу".

"Актуелни председник Украјине Владимир Зеленски недавно је изјавио да му се не свиђа ниједна тачка из тих Минских споразума. Па свиђало се њему или не, то је - што је. Морају се реализовати, другачије се не може", додао је руски председник.

Он је навео да се са француским колегом договорио да се чују након Макронове посете Кијеву. Како је навео, неколико Макронових идеја у потпуности могу да буду основа за даље заједничке кораке у Украјини. Путин је на почетку свог обраћања навео да је састанак са Макроном протекао пословно, да је био информативан и користан.

Председници Русије и Француске разговарали су у Кремљу више од пет сати, скоро до поноћи по московском времену.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА