Најновије

НАЈВЕЋА МИСТЕРИЈА ЗА САСТАВ НОВЕ ВЛАДЕ: Три сценарија за Небојшу Стефановића

Преговори о формирању нове Владе почели су јуче, како је потврдила и премијерка у техничком мандату Ана Брнабић, за почетак у оквиру СНС-а, што ће трајати два дана, после чега ће уследити и консултације са осталим партијама.

Фото: МУП

Медији блиски власти пишу да би Србија мога да добије нову Владу већ крајем августа, али треба оставити и могућност да се овај процес пролонгира, указују незванично извори Данаса упознати у дешавања у СНС.

Ниједно од кадровских решења још увек није извесно и нико од акутелних „такмаца“ за министарске и премијерску фотељу не може да буде потпуно сигуран у своју будућу позицију, истичу саговорници Данаса.

Међу њима, можда и највише спекулација до сада изазвао је министар одбране Небојша Стефановић чија политичка позиција се озбиљно „уздрмала“ у протеклих годину и по дана.

Највећа мистерија за састав нове Владе и сада јесте да ли ће у њој седети и Небојша Стефановић, досадашњи министар одбране, пре тога министар унутрашњих послова, раније један од најближих сарадника шефа државе и СНС Александра Вучића, сада готово „протеран“ из странке после унутрашњих сукоба различитих струја у СНС, и читаве таблоидне хајке у којој је Стефановић готово већ осуђен за прислушкивање председника државе.

Према тврдњама извора Данаса блиских напредњацима, председник Александар Вучић још увек није одлучио како ће пресудити Стефановићевој политичкој каријери, а за то постоје три опције.

„Вучић сада има три опције за Стефановића. Прва опција јесте да он остане министар, у том случају биће врло занимљиво гледати да ли ће му Вучић дати неко од министарстава са јачим утицајем, као што је до сада водио војску и полицију и имао њихове обавештајне службе на располагању, а онда је дошло до тога да то самом Вучићу може да дође главе“, истичу наши извори. Извесније је да, ако се шеф СНС одлучи да задржи Стефановића, он може да добије формално неко министарство, али са мањим утицајем.

„Друга опција за Стефановића јесте да он не буде део Владе али да буде „намирен“ са неком позицијом у дипломатији. Могао би да добије амбасадорско место у некој од бројних држава које је и о сада посећивао и са којима је изградио војну сарадњу. Можда ћак и негде на Блиском истоку“, указују наши извори.

Трећа опција је, према оцени саговорника Данаса, најмање реална, иако су таблоидни натписи готово припремили јавност за овакав сценарио – јесте „да га Вучић процесуира“.

„Уколико га не задржи у власти, Вучић би морао Стефановића да процесуира како би се у судском постпуку утврдило шта то све он зна и шта је радио. Иако је јавност припремана за овакву могућност већ месецима са таблоидним натиписима, а процес против Дијане Хркаловић водио је у том правцу да се Стефановић оптужи, ово је најризичнија опција за Вучића јер је неизвесно шта све у том процесу може да се открије и „исплива“, наводе наши извори.

Подсетимо, Небојша Стефановић нашао се у политичкој немилости – прво у оквиру своје странке, затим и власти, а онда и таблоидне јавности, због преплитања неколико афера кроз које се провлачи и његово име. Од Крушика, Јовањице, до хапшења Беливуковог клана, али и хапшења Дијане Хркаловић, функције и моћ Небјоше Стефановића су се смањивале, да би на крају министар војни у таблоидној јавности практично већ био означен као неко ко је уплетен и у аферу прислушкивања председника државе Александра Вучића, односно инсипратор и налогоодавац.

У судском поступку који се води против Дијане Хркаловић, бивше државне секретарке МУП и некадашње сараднице Стефановића, изнете су оптужбе и на његов рачун али до доказивања било какве одговорности Небојше Стефановића још увек није дошло.

У међувремену, Стефановић демантује све оптужбе које се износе на његов рачун, обавља функцију министра одбране и координатора свих служби безбедности.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА