Најновије

АЛ КАИДА ОПКОЛИЛА СРБИЈУ: Американци направили црну листу, спонзори терориста откривени на Косову, Хрватској и БиХ

Опасни терористи злогласне организације Ал Каида буквално су опколили Србију! Американци и УН направили су црну листу свих финансијера ове терористичке групе, а спонзори екстремиста откривени су и на Косову, у Хрватској и БиХ, тврди Радио Слободна Европа!

Ал Каида (Фото: Јутјуб)

Према овим подацима, међу организацијама које су повезане са Ал Каидом налазе се и кувајтска Revival of Islamic Heritage Societu (Друштво за оживљавање исламистичког наслеђа), која има филијале на Косову и у БиХ, али и организација из Саудијске Арабије "Беневоленце Интернатионал Фоундатион" (Међународна добротворна фондација).

Велика претња Балкану

Ову листу објашњава Радио Слободна Европа, објављује Канцеларија за контролу страних средстава (ОФАЦ) при Министарству финансија САД и односи се на физичка и правна лица која се сумњиче за кривична дела ратних злочина, криминал и тероризам.

Листа коју прави Савет безбедности УН означава особе или организације које представљају претњу национално-безбедносним интересима, међународном миру или крше међународно право.

Џејсон М. Блазакис, директор Центра за борбу против тероризма и екстремизма, каже да је циљ екстремиста на Балкану регрутовање чланова и прикупљање средстава.

- Ако терористи прошире операције на Балкану, то би могло довести до нестабилности и сецесионистичких тензија. Због тога је најважније да закони третирају све грађане једнако. Лоши и пристрасни закони могу лако довести до паљења искре. А ако ИД или Ал Каида буду запалили искру на Балкану, пламен се може лако проширити на остатак Европе - упозорава Блазакис.

Потпуковник КОС у пензији Љубан Каран оцењује да је однос САД према терористима увек био чудан.

- Зарад својих интереса били су спремни чак и да неке терористичке организације скидају са црне листе. Није у питању само злочиначка ОВК. У Сирији штите и подржавају Ал Нусра фронт, иако се зна да је то војно крило Ал Каиде. Ипак, ово може бити назнака заокрета у раду америчких обавештајаца и могућност да се спремају на раскид сарадње са терористима - подвлачи Каран.

Двоструки стандарди

Генерал у пензији Божидар Делић сматра да је ово сасвим могуће, јер САД и УН стално праве ове листе.

- Но, код њих су присутни двоструки стандарди. Док једне терористе прогањају и стављају на црне листе, друге проглашавају борцима за слободу. Када су Шиптари са Косова у питању, они не праве разлику, нити имају идеолошких баријера, учествују у обе ове терористичке организације. А обе је створила Америка - закључује Делић.

Мој угао

-САД, ЕУ и УН морају више енергије да уложе у прекид функционисања финансијских, логистичких и едукативних центара на Балкану, којима је циљ подршка или реализација терористичких акција. То је озбиљан проблем и овај потез само је загребао површину, каже Милан Петрић, безбедносни стручњак.

До краја године Нора и Лазар део наоружања ВС. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта је била српска војска, а шта је данас?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА