Најновије

ЗАИСТА НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ: Сирија и Израел се сложили да поново отворе Голан висораван за пролазак!

Одлазећи амерички амбасадор у Уједињеним нацијама Ники Хејли је изјавила да су Израел и Сирија пристали да у понедељак отворе контролни пункт у Кунејтри на Голан висоравни како би помогли мировним снагама УН-а да "спрече непријатељства" у тој области.

Руска војна полиција на граници на Голанској висоравни (Фото: Јутјуб)

"Ми тражимо од Израела и Сирије да пруже мировним снагама УН приступ који им треба, као и обезбеде њихову сигурност. Позивамо и Сирију да предузме неопходне кораке како би УНДОФ [Снаге посматрача Уједињених нација за разоружање] могла безбедно и ефикасно да делује и патролира без уплитања", истакла је Хејли.

Њена изјава је дошла неколико седмица након што је израелски министар одбране Авигдор Либерман рекао да је јеврејска држава спремна поново да отвори контролни пункт Кунејтра, једини званични гранични прелаз са Сиријом.

"Видимо сиријску полицију и царинске службенике на супротној страни границе, радови су у току, пролазе патроле руске војне полиције. Спремни смо да вратимо живот у нормалу ", рекао је Либерман након посете израелском делу границе крајем септембра.

Генерал-потпуковник Сергеј Кураленко, заменик команданта руских снага у Сирији, рекао је да је предстојећем поновном отварању контролног пункта у Кунејтри "претходио значајан рад који су обавили оружане снаге Сиријске арапске републике уз помоћ руских ваздухопловних снага."

"Рад на контролном пункту покренули су руски војници, руска војна полиција. Пре свега, дошли смо на локацију, проверили, а затим наставили са обимним радом како би деминирали подручје. У завршној фази, експерти мисије Уједињених нација су прегледали територију ", рекао је Кураленко.

Услови за наставак рада контролног пункта створени су након што су сиријске владине снаге повратиле контролу над јужним подручјима Сирије пре неколико месеци, а мировне трупе УН су се вратиле на линију раздвајања са Израелом.

У мају 1974. године, Израел и Сирија потписали су споразум о раздвајању након што се војни сукоб водио углавном на Синају и Голанској висоравни. Према споразуму, део провинције Кунејтра је враћен контроли Сирије, мада је ауторитет Дамаска у том региону био прекинут грађанским сукобима који су почели у Сирији 2011. године.

Године 1967. Израел је преузео контролу над Голаном након шестодневног рата, а 1981. године јеврејска држава усвојила закон којим се проглашава право на подручје, документ који никада није био признат на међународном нивоу.

Иако никада није признао израелски суверенитета над тим регионом, УН је 1974. године посредством примирја између две државе присилио Израел да узмакне из делова Голанске висоравни и уништеног главног града покрајине Кунеитра.

Спор између Израела и Сирије над територијом тек треба да се реши.

Прочитајте ОВДЕчиме је руски аналитичар шокирао свет а тиче се Израела.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта се дешавало у Сирији јуче.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА