Најновије

А САД И ЗВАНИЧНО: Бела Кућа жели антируску војску Србије!

САД - Документ америчког конгреса под називом „Russian Aggression Prevention Act 2014″, односно, „Акт о превенцији руске агресије 2014″ је и званично усвојен, а он поред факта што омогућава америчком председнику Бараку Обами да транспортује оружје у Украјину укључује и веће активности америчке армије у Србији о чему је Правда писала и раније.
Барак Обама (Фото: whitehouse.gov)

Барак Обама (Фото: whitehouse.gov)

Оно што открива овај документ јесте план Америке да кроз сарадњу са ЕУ чланицама направи нови систем финансирања путем којег ће упумпавати новац и у војску Србије. Тачније, судећи према овом стратешком плану САД-а, од 2015. године у Србији ће доћи до снажније промоције евроатлантског војног савеза. Циљ овог документа јесте да убрзаним путем одређени низ земаља се стави у службу НАТО алијансе ван протокола који пролазе стандардне чланице НАТО-а. Значи, помера се граница и многе земље које нису чланица НАТО алијансе кроз стратегију овог документа ће постати снажни савезници евроатлантског савеза и деловаће у интересу армије САД, а једна од мета Беле Куће на овом пољу је и Србија.
САД овим документом јасно дефинише да Србију жели као свог савезника у борби против Русије, тј. како то документ дефинише у борби против "руске агресије".
САД планира да Србију стави у низ земаља које је Русија већ означила као потенцијалне НАТО претње, а то су Украјина, Грузија, Молдавија, Азербејџан, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија и тзв. „Косово“.
НАТО у овом документу јасно дефинише план сарадње, између осталих земаља, са „војском Косова“.
Под тачком 304. у овом документу се дефинише војно-безбедоносна сарадња са земљама које нису чланице НАТО и међу њима је Србија. Документом се планира јачање односа и интеракције оружаних снага низа земаља од којих је већина огласила тежњу ка НАТО чланству попут Украјине, Грузије и Црне Горе.
Документом се планира и оснивање новог фонда. Фонд за европске партнере НАТО алијансе (NATO European Partners Security Fund) који, како је то дефинисано званично, има за циљ подршку јачању и ширењу војне сарадње НАТО алијансе са набројаним земљама у Европи. То су Украјина, Грузија, Молдавија, Азербејџан, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Србија и „Косово“.
У оквиру плана деловања овог новог европског НАТО фонда стоји и план билатералне и мултилатералне сарадње набројаних земаља и извесно је да ће пред српске власти током 2015. године доћи и захтеви о заједничким војним вежбама и другим видовима сарадње и са тзв. војском Косова. Према већ виђеном рецепту, највероватније је да ће се отпочети са мултилатералним видовима сарадње, где би уз Србију и низ других земаља се појављивала лагано и војска Косова. Први кораци ове стратегије ће бити уперени на Украјину, слажу се многи аналитичари, а приликом усвајања овог документа у конгресу је речено да ће све земље које желе да имају статус савезника САД-а у потпуности морати да сарађују на свим пољима безбедности укључујући и борбу против тероризма. На који начин ће српска власт реаговати на будуће притиске Беле Куће остаје да се види...
Прочитајте још:ЕКСКЛУЗИВНО: Шта Бела Кућа и НАТО алијанса спремају Србији 2015. године!?
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА