Најновије

Лукашенко одлази?

У Белорусији је објављен нацрт амандмана на Устав пред референдум о уставним изменама који је планиран за другу половину фебруара 2022. године.

Референдум о изменама Устава би требало да буде одржан најкасније фебруара 2022. године, пре тога ц́е бити одржана јавна расправа.

У документу се, између осталог, наводи:
- искључује се војна агресија са територије Белорусије против других држава;
- забрањује се страним држављанима и организацијама да финансирају изборе;
- једна особа може бити председник државе највише два мандата;
- ограничење о броју председничких мандата ступа на снагу након ступања на дужност поново изабраног председника;
- уводи се Белоруска народна скупштина као врховни орган народне власти;
- председника може да смени Белоруска народна скупштина у случају систематског или грубог кршења Устава или издаје државе, или другог кривичног дела (председник може бити смењен са функције одлуком парламента само у случају болести);
- председник може да прогласи ванредну ситуацију у случају побуне, масовних или других нереда (сада је то могуц́е у случају природне катастрофе, а такође у случају нереда које прати насиље или постоји претња насиљем, што доводи до опасности по живот и здравље људи, територијалне целовитости и постојања државе);
- председник, који више није на тој дужности, не може да одговара за одлуке које је донео током његовог мандата;
- у случају да председник умре након атентата или услед терористичког напада, војне агресије или других насилних акција, онда се уводи ванредна ситуација или ратно стање, а државни органи делују у складу са одлукама Савета безбедности. Председавајуц́и Саветом безбедности ц́е у том случају бити председавајуц́и Саветом републике (сада, ако председник не може да испуњава своје обавезе, њега мења премијер);
- особа која више није на месту председника може постати доживотни сенатор.
У новембру је председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио да је опозиција која се налазила ван земље припремила нови план дестабилизације који је повезан са уставним променама.

У децембру је начелник Главне управе за борбу против организованог криминала и корупције (ГУБОПиК) Министарства унутрашњих послова Белорусије Вјачеслав Орловски рекао да нема предуслова за масовне протесте у вези са предстојец́им референдумом, али се не могу искључити појединачне акције.

Подсетимо, Лукашенко је 16. марта потписао Указ о формирању Уставне комисије која се бави уставним изменама. Комисија има 36 чланова. Она је изнела шефу белоруске државе своје предлоге али Лукашенко је крајем јула вратио нацрт на дораду. Крајем августа Комисија упутила председнику дорађену, коначну верзију предлога измена Устава.

Лукашенко је раније обец́ао да ц́е поднети оставку након усвајања амандмана на Устав.

Комисија за припрему допуна вец́ је почела рад, пренео је Спутњик.

Извор:B92.net
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА