Најновије

Mилан Видојевић за Правду: Србија у политичким пеленама

Док пишем овај текст, среда је вече, и док председник Србије у техничком мандату седи с осталим балканским згубиданима на "неформалној вечери" у Бриселу, на позив Жосепа Бореља, саопштено је да ће Приштина већ сутра поднети захтев за пријем у Савет Европе. Нема сумње да ће Косово бити примљено јер зашто би подносили захтев ако то није унапред договорено. Тако ће Вучић за вечеру добити кнедле које није поручио да може да их гута.

Пише: Милан Видојевић
                
Јасно је да ЕУ на челу с нашим кључним политичким непријатељем Немачком ће учинити све да приволи Србију да призна независно Косово. Ово је и очајнички покушај НАТО пакта да затвори "рупу" у свом систему одбране Европе на истоку, од Литваније до Турске. Отуд и посета специјалног изасланика за Балкан Мануела Сарацина, само неколико дана после посете Вучића Олафу Шолцу. Што би рекли лаици, шеф Шолц је изнео оно што се тражи од Србије а овај Сарацин је донео разрађена упутства. Још пре пар дана, Шолц је у бљутавој изјави прецизирао: "Србија мора да настави с реформама, укључујући слободу медија, како би реализовала своју амбицију да се придружи ЕУ."

Шта каже ова изјава? Србија треба да се напне како би реализовала своју амбицију а Европска унија баш нешто и није заинтересована, не позива Србију да се прикључи ЕУ, што иначе није ни у мислима челника Европе, него Србија да настави са самопонижавањем и смањивањем, не би ли се пронашле иглене уши кроз које ће се провући- поготово што председник Француске Макрон најављује реформе ЕУ, реорганизацију чланства и најављује "нову мапу ЕУ" и посебан статус земаља које нису у првом плану, спомињући Украјину и Велику Британију. Предлаже и промену начина гласања о пријему нових чланова и другим важним питањима кроз форму "квалификоване већине" а не као до сада кроз прихватање свих чланица. То аутоматски значи издвајање чланица првог реда које ће одлучивати о својим интересима на првом месту, чланицама другог реда се оставља да могу да се придруже својим ставовима "изабраној владајућој мањини," а и не морајујер су небитне, и треће, "остатак Европе" који неће бити у чланству, а имаће "неке повољности," у првом реду да буду отворен простор за продају робе "примарне Европе," ресурс радне снаге и политички идиот који ће да гласа за сваку резолуцију коју донесе "центар Европе." 

Ови јасни сигнали не дотичу председника Србије који има своју политичку фиксацију, да не кажем програм. Одмах после избора похвалио је себе као великог вођу поручивши народу: "Сигурна рука вас води кроз историју." Ни мање ни више, кроз историју. Као Јулије Цезар или неко већи. Но, много више забрињава изјава да без обзира што већина становништва није за придружење ЕУ, он и влада ће наставити тим путем!

Сад морам да у свом обраћању пређем на "ти" и питам председника: Чекај, бре, шта хоћеш да кажеш - баш те брига шта мисли народ! Ти не испуњаваш вољу народа који је гласао за тебе, ти тераш своју вољу, ко шиша народ! Народ је стока за тебе, добар је само кад гласа за тебе, али имаш ти своје планове, мораш да испуниш обећања која си дао неком, немој да те неписмени народ ограничава! Јер ово твој политички став?

"Јесте, управљам Србијом мимо устава месецима, то ми јако прија, да коначно покажем руском кепецу да не зависим од њега, ја сам човек западних стремљења и определења и добио сам сјајну шансу да објасним лажну дилему око Косова. Путин нема појма о правним питањима, а ја сам правник светског калибра, објаснићу му да не може да се позива на Косово кад жели да оправда отцепљење Доњецка и Луганска. О судбини Косова одлучујем ја а не неки Путин!"

Да ли вам се овај пасус чини могућим ставом и неизговореном претњом, неодговорног, сујетног будућег председника Србије, који тек треба да положи заклетву јер је тренутно у "техничком мандату." без уставних овлашћења.

Нико није довео у питање статус Косова, па ни Путин. Статус Косова је прецизиран Резолуцијом 1244, Косово је под протекторатом Уједињених нација. Право питање за великог правника, ако сме да га постави у УН, јесте по ком основу је САД  изградио војну базу Бондстил на територији под управом УН? На територији суверене државе Србије, без њене сагласности? То су питања која правни јуноша треба да поставља али не очекујте то од њега. Није луд да погрешним питањима угрози своју "међународну позицију."

Страсно жели да призна независност Косова и сад мисли да ће му Путинова изјава бити изговор да то уради. Јер ако то не уради, ЕУ ће нам увести санкције, а то би унесрећило владара који нас води кроз историју. Тако на мала врата показује Путину где се задојио идејом Србије у ЕУ, за почетак Јавни сервис РТС, легло антисрпства, показује своју двадесетогодишњу припадност атлантском и ЕУ блоку, није преносио Параду победе из Москве. Парада може да се гледа и на YоуТубе али да ли је Вучић упутио честитку Путину поводом Дана победе?

Све ово је јасан производ збрке у главама оних који су узори, лидери ЕУ и САД. ЕУ тренутно, у паузама својих текућих проблема с Русијом, бави се Србијом. У овом мутљагу површне политике, егоизма да се брине само сопствена брига, једино ко је заинтересован за лов у мутном су Курти и Вучић. Проблеми које имају САД са председником Алцхајмером на челу, изгубљена Украјина као важан полигон дубоке државе, јасно су оцртали да ће се судбина света, будућих односа, политичких и економских, у Европи и шире, решити обрачуном нових светских играча и талога на дну великог бокала, познатог као дубока држава. Сигуран доказ да ће Украјина изгубити рат јесте посета Анђелине Џоли Кијеву. Где се појави ова вампируша ту је пропаст загарантована.

Шта овде није јасно? Жаба из бунара би да прича о океану. Тешко ће то ићи, још једна српска кула од карата, грађена на сујети и незнању, срушиће се кад велики играчи буду протресли подлогу на којој је српска фантазмагорија грађена, што ће можда пробудити оне који мисле да се гласањем иде у "боље сутра." То је обећавао деценијама велики монструм дубоке државе Тито,  и погледајте где смо под "титовчићима" стигли.

Текст је писан искључиво за портал Правда и његово преношење је забрањено без сагласности редакције.

Остале текстове Милана Видојевића можете читати ОВДЕ.

Извор: Правда
                           

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА