Најновије

МОЋИ ЋЕ ДА НАПАДНЕ ЦИЉЕВЕ ИЗНАД СЕВЕРНОГ И ЈУЖНОГ ПОЛА! Главни Путинов војни адут пуштен у производњу (ВИДЕО)

У Русији је почела серијска производња најновије интерконтиненталне балистичке ракете „Сармат“, изјавио је у интервјуу за „Руску газету“ Владимир Дегтјар, генерални директор Државног ракетног центра „Макејев“.

Фото: ria.ru

- Ракетни систем је већ пуштен у серијску производњу, опремљен неопходним материјалом и производном опремом, нагласио је он.
Како је прецизирао Дегтјар, „Сармат“ ће у наредних 40-50 година ојачати борбени потенцијал Оружаних снага и поуздано обезбедити безбедност Русије. Према његовим речима, у садашњим геополитичким условима ово наоружање ће постати главни фактор нуклеарног одвраћања и гаранција одржавања мира.

„Сармат“ (РС-28) замениће најтежу светску стратешку ракету „Војевода“ (по класификацији НАТО-а – „Сатан“, РС-20В). Развојни радови на овом пројекту почели су 2011. године. Нова ракета ће моћи да напада циљеве и преко Северног и преко Јужног пола, савладавајући системе противракетне одбране.

Прво лансирање „Сармата“ по програму државних испитивања са силоса космодрома Плесецк обављено је 20. априла 2022. године. Министарство одбране је тада навело да су конструктивне карактеристике у свим фазама лета потврђене, тренажне бојеве главе стигле су у дату област полигона Кура на Камчатки. Генерални директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин назвао је успешно лансирање „поклоном НАТО-а“.

По завршетку програма тестирања, ракетни систем Сармат ће ући у службу ракетних снага стратешке намене. У ракетној формацији Узхур на Краснојарској територији, главни ракетни пук се већ припрема за пренаоружавање новим ракетним системом.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА