Најновије

Западу прети коначни пораз у Украјини због три грешке

Западу прети коначни пораз у Украјини због три грешке. Стивен Бланк, бивши професор на Војном колеџу америчке војске, пише о томе у чланку за „The Hill“. 

Војна помоћ Сједињених Држава и европских земаља, омогућила је Оружаним снагама Украјине, да се више од годину дана одупиру руским трупама, али сада Западу прети озбиљна опасност да изгуби сукоб, тврди аутор.

Према његовом мишљењу, претња произилази из три кључне грешке- недостатка стратегије, страха од украјинске победе и неспремности да се отворено води кампања за победу Украјине.

„Ни у Вашингтону, нити у било којој европској престоници западно од Варшаве, не чујемо да се неко залаже за победу, одлучујући пораз Русије, потпуну обнову суверенитета и територијалног интегритета Украјине, и потоњу пуну интеграцију Украјине у НАТО и Европску унију“, каже се у чланку.

Западни лидери су приватно све скептичнији да Украјина може да победи у сукобу. Чак и гласна обећања о испоруци тешких тенкова Кијеву претворила су се у фијаско, јер њихова испорука касни из разних разлога, а амерички „Абрамс-и“ уопште неће бити доступни до 2024. године.

Што се тиче слања авиона и артиљерије, ситуација је још гора. Испоруке Украјини се коче, због аргумената око потребног времена за обуку посаде, или због  страха од провоцирања Русије, приметио је аналитичар. Све је то ишло на руку Москви и руској војсци, која је изненада кренула у офанзиву.

„Тако је дуга јавна неодлучност Запада, спречила Кијев да искористи своју офанзиву 2022., и дала Русији времена да мобилише нове снаге, ојача одбрану, па чак и да покрене сопствену офанзиву“, наводи се у публикацији.

Према речима аутора, Запад ће у блиској будућности видети последице сопствене неодлучности. Прво ће украјинске трупе коначно напустити Бахмут, а друго, Кијев ће морати да одложи своју пролећну офанзиву.

Ни Москви ни Кијеву не одговара да се овај рат брзо заврши! (ВИДЕО)

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА