Најновије

ОД 1. МАЈА ПОСКУПЉУЈЕ СТРУЈА! Ево за колико ће бити већи просечан рачун

Од 1. маја струја за домаћинства биће скупља осам посто, а гас за десет процената.

Фото: pixabay. com

Очекује се да Агенција за енергетику данас и званично дâ сагласност за то повећање цена.

Нова цена киловат-сата са ПДВ-ом електричне енергије за домаћинства биће 13,31, а гаса 4,91 динар.

Из Министарства рударства и енергетике саопштили су да ће цена електричне енергије и природног гаса за домаћинства у Републици Србији и после једноцифрене корекције 1. маја 2023. остати међу најнижим у Европи. 

- Тренутна ситуација са енергентима у Европи најтежа је у 21. веку због геополитичких дешавања. Зато Влада Републике Србије улаже додатна средства како би српски енергетски систем функционисао несметано, што је и био случај током зимске сезоне. Упркос притисцима, изборили смо се за најнижу могућу корекцију цена струје (8%) и гаса (10%), која је део актуелног стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом. Тако ће, на пример просечан рачун за електричну енергију бити увећан за око 250 динара - пише у саопштењу министарства.

Из министарства истичу да цена остаје међу најнижима у Европи пре свега због дотација државе, која жели да обезбеди несметано снабдевање.

- Управо грађани и то они најугроженији и даље су приоритет Владе. Како бисмо помогли социјално угроженим потрошачима у буџету су издвојене чак 4 милијарде динара. Министарство апелује на локалне самоуправе да свима који имају право на статус енергетски угроженог купца помогну да се пријаве, како би остварили значајна умањења рачуна - пише у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

Из ресора позивају грађане да наставе да штеде и да се одговорно понашају, и захвалили су се грађанима на 10% уштеде електричне енергије у периоду октобар – јануар 2022/23.

Претходно повећање цена и струје и гаса било је 1. јануара.

О ситуацији у Бахмуту и Авдејевки прочитајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА