Најновије

СКАНДАЛ У ПАРИЗУ: Путин се наљутио због Тачија! Ево шта је урадио када је схватио ко стоји иза њега

Распоред седења светских лидера на церемонији обележавања завршетка Првог светског рата у Паризу изазвао је негодовање и незадовољство међу присутнима, пишу Новости.

Париз (Фото: Служба за медије председника Русије)

У дипломатским круговима се може чути да је распоред био скандалозан, највише због тога што се тзв. председник Косова Хашим Тачи нашао у другом реду, одмах иза председника Руске федерације Владимира Путина.

Због овакве ситуације, која је бацила сенку на читав догађај, дипломатски представници многих земаља тражили су објашњење од Француза који су објаснили да је распоред прављен по абецедном реду. Примедбе су уложили представници Црне Горе, Турске, Ирске и многи други.

Присуство Тачија на манифестацији, али и његова позиција у косовским медијима представљена је као посебно признање Косову, јер је, како су пренели, Тачи добио централно место, уз најмоћније светске лидере и победнике у Првом светском рату.

српска страна није разумела због чега је прављен распоред по абецедном реду.

Председник Србије Александар Вучић одговорио је на питања о необичном протоколу током данашње свечаности у Паризу.

Вучић је истакао данас, поводом распореда седења шефова држава и влада на церемонији у Паризу, да протокол на том догађају свакако није израз односа снага, те да је до њега да се понаша достојанствено, држи до своје земље, поноса нашег народа и представља на најбољи могући начин нашу земљу, те спречи да буде искључена из света, иако има понекад кнедлу у грлу, преноси Танјуг.

На питање новинара како коментарише да су неки лидери региона били међу најмоћнијом петорицом света на свечаности, приметио је да је Хашим Тачи имао најбољу позицију од свих из региона.

„Председница Хрватске да је стајала тамо, могао бих да разумем, јер то има везе са азбучним редом. Неког смисла је могло да буде иако су се исказали у Првом светском рату на супротној страни. Није било Аустрије у близини петорице, већ у мојој…“, рекао је Вучић.

Српски председник је оценио да то „ни близу није израз односа снага“, те објаснио:

„Доћи ће председник Француске Емануел Макрон у Београд, а сумњам да ће ићи у Приштину. Председник Русије доћи ће у Београд, а тешко да ће икада ићи у Приштину. Ангела Меркел поново ће доћи у Београд, а нисам сигуран да ће у исто време доћи у Приштину. Погледајте нивое инвестиција и све друго“, објаснио је он.

Што је неко овако поступио, према његовим речима није имало никакве везе са азбучним редом.

„Код мене су били представници Летоније. Али да правим тамо скандал није било ни места нити има смисла. Имали смо важне и добре разговоре, обавили добар посао за нашу земљу“, казао је он додајући да сумња шта се десило, али да не жели да то јавно говори.

Та његова сумња, како каже, без икакве грешке би погодила шта се стварно догодило.

„Можете мислити шта је неко мислио када је Тачија ставио иза Путина, са којим се руковао. Иза леђа је Путина дошао Тачи и пружио руку, а тек када је шеф руске државе схватио ко је тај човек, окренуо се другима“, објаснио је Вучић.

„Или ћете да будете део света или ћете сами да се искључите, ја да искључим Србију због њихових грешака и наших слабости у прошлости не могу и нећу. Морам да се понашам достојанствено, држим до своје земље, поноса нашег народа и представљам их на најбољи могући начин“, поручио је он. 

У Паризу се данас одржава церемонија обележава сто година од завршетка Првог светског рата, којој присуствује више десетина председника држава и влада, међу којима и председници Русије и Америке, Владимир Путин и Доналд Трамп, који би кратко требало у току дана да разговарају.

А како је Трамп испалио Порошенка на истом скупу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин у Паризу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА