Најновије

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО РОЂЕНДАН ТРАМПУ: Ево шта му је поручио!

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас рођендан председнику САД Доналду Трампу, пожелевши му "најбоље жеље за добро здравље и личну срећу, као и много успеха на одговорној дужности", и поново га позвао да посети Србију

Александар Вучић (Фото: odbrana.mod.gov.rs)

 

 - Дозволите да Вам и овом приликом упутим позив да посетите Србију, јер ниједан председник САД није то учинио скоро четири деценије. Србија и САД су исковале пријатељство борећи се заједно против неправде у два светска рата и између нас постоје јаке историјске везе -  каже се у честитки.

Председник Вучић је подсетио да се ове године обележава 75 година операције "Халијард", када су "ванвременском солидарношћу и човечношћу, које је показао храбри народ мале Србије, у једној од највећих акција те врсте у Другом светском рату, спасени животи више од пет стотина америчких и савезничких ваздухопловаца".

Како се наводи у саопштењу из његовог кабинета, он је такође подсетио да пријатељство, међутим, није нешто што је дато једном заувек, већ га треба чувати и непрестано неговати. 

 - Зато желим да потврдим своју чврсту вољу да допринесем развоју политичког дијалога и јачању економске сарадње наших двеју земаља. Вашом посетом потврдили бисте да је жеља за јачим и богатијим српско-америчким везама обострана, што би грађани Србије знали да поштују и цене -  истакао је председник Србије.

Он је додао да га у настојању да односе Србије и САД врати на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, охрабрује чињеница да Трамп посвећује пажњу збивањима на Балкану и да је неколико пута истакао спремност да помогне у дијалогу Београда и Приштине, а тиме и решавању вековног проблема Косова и Метохије.

 - Као што и сами знате, господине председниче, кроз проблем Косова и Метохије укрштају се права и интереси не само Београда и Приштине већ и различитих међународних чинилаца, чиме постаје и извор бескрајних политичких манипулација и нестабилности. Ником, међутим, није стало до решења тог тешког бремена колико Србији. Зато смо реално и храбро, с вољом и вером, кренули у потрагу за трајним решењем, које би мојој земљи, али и целом региону, омогућило мир, стабилност, сарадњу, економски просперитет и напредак на европском путу -  навео је Вучић у честитки Трампу.

Он је подсетио и да, као и сви грађани Србије, зна да САД имају посебан однос према Косову и Метохији, сматрајући га за независну државу, коју су увек подржавали и помагали, посебно кроз деловање администрације бившег председника Вилијама Џеферсона Клинтона, али да верује да би Трамп водио другачију политику. 

 - Пратећи Ваш енергичан рад, поштујући храброст идеја и отвореност за различит, понекад и неочекиван приступ у решавању проблема, уверен сам да бисте Ви водили другачију политику по том питању. Управо зато желим Вас да замолим да утичете на Приштину да укине штетне таксе на робу произведену у централној Србији, како би дијалог, са циљем проналажења компромисног, обострано прихватљивог решења, могао да буде настављен - поручио је Трампу председник Србије. 

 - То ме асоцира на речи Николе Тесле, рођеног Србина, становника Америке, који је задужио цео свет: ''Нека будућност каже истину, процените сваког човека према његовом раду и заслугама. Садашњост је њихова, али будућност је моја, за коју сам тако напорно радио - закључио је Вучић у рођенданској чештитки председнику САД.

Поповић оштро критиковао Ђукановића! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА