Најновије

ШТА СТОЈИ ИЗА НОВЕ ТРАМПОВЕ ИЗЈАВЕ О НАОРУЖАЊУ? Похвалио се новим нуклеарним бомбама и оружјем којe "никада неће користити"

Амерички председник Доналд Трамп нагласио је модернизацију војске која је коштала милијарде долара, али је рекао да никада не жели да је користи, упркос чињеници да ... је већ то учинио.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

"Потпуно обновљамо и модернизујемо, а у неким случајевима добијамо потпуно ново нуклеарно оружје. Никада не желимо да га користимо, али имамо га највише и најбоље је на свету", рекао је америчким војницима у ваздухопловној бази Осан у близини Сеула.

"Постижемо ниво на којем није било ни близу. Надам се да никада нећемо морати да га користимо", рекао је он, говорећи о способностима и капацитету војске уопште.

Иако је Трамп више пута нагласио да никада не жели да користи нуклеарно оружје, неке од недавних акција његове администрације подигле су претњу од нуклеарног сукоба у Европи. Одлука Вашингтона да се повуче из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета са Русијом раније ове године, изазвала је страхове од нуклеарног нагомилавања у Европи.

Поред тога, амерички војни преглед противракетне одбране који је објављен у јануару, открио је планове за космичке системе ракетне одбране, планови за које је Русија упозорила да могу довести до нове трке у наоружању у космосу.

Трамп изгледа да верује у "мир кроз силу". Оштар противник америчких ратова на Блиском истоку током своје кампање, тадашњи председнички кандидат Трамп, назвао је рат у Ираку "огромном штетом за човечанство" и обећао да ће повући америчке трупе из земље, као и из Сирије и Авганистана, те да ће заступати више изолационистичку спољну политику.

Међутим, Трамп је такође обећао да ће повећати војни, већ астрономски буџет, повећавајући америчке војне трошкове на око 700 милијарди долара прошле године. Буџет за наредну годину ће се повећати на 716 милијарди долара.

"Знате ли шта је 700 милијарди?. Дајте му име, купујемо", викнуо је Трамп војној публици.

Трамп је обећао да ће војска ускоро видети "стотине и стотине" авиона. То укључује 78 авиона Ф-35, 24 Ф / А-18 и осам нових Ф-15Ксс. Такође 146 хеликоптера "Блек ховк" и "Апача" ући ће у службу следеће године, заједно са 165 "Абрамсових" тенкова и 12 ратних бродова, укључујући носач авиона и три ракетна разарача.

И док Трамп није почео никакве нове сукобе од преузимања дужности, америчка војска редовно добија оружје да делује. САД испуштају бомбу негде у свету у просеку сваких 12 минута, односно 121 дневно, а Трамп је до сада бомбардовао Ирак, Авганистан, Сирију, Јемен, Сомалију, Либију и Нигер.

У међувремену, америчка војска је распоређена у више од 150 земаља, са 165.000 активних службеника који раде изван Сједињених Америчких Држава. Штавише, чак и ако америчко оружје не користе америчке трупе, оно често проналази пут до руку америчких непријатеља. Оружје које је Барак Обама издвојио за "умерене побуњенике" у Сирији,  убрзо је украдено од стране џихадиста или продано на црном тржишту, док је управо ове седмице у нападу либијске владе на милитантну базу откривено складиште противоклопних ракета "Џавелин".

Ердоган саопштио када стиже С-400 у Турску! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА