Најновије

ВАШИНГТОН У НИКАД ВЕЋОЈ ПАРАНОЈИ: Путин отима Србију Западу?

Амбасадор Русије у Србији планира да још више оснажи везе Срба са својим народом преко Дрине.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

- Руски председник Владимир Путин хоће да Србију дефинитивно узме од Запада и баш зато је за амбасадора послао свог најискуснијег дипломату Александра Боцан-Харченка - ово тврди амерички аналитичар Курт Басунер, који каже да долазак Боцан-Харченка показује да ће Москва још више удаљити Београд од европске будућности.

Према његовим речима, руски амбасадор планира и да додатно оснажи везе са Србима преко Дрине, односно Републиком Српском. 

Басунер, бивши званичник Канцеларије високог представника међународне заједнице у БиХ, који сада ради у америчкој организацији Веће за демократизацију политике, тврди да Боцан-Харченко носи потенцијално снажне поруке региону. 

- Његово постављање наводи ме на закључак да ће Москва снажније притискати Србију да се додатно удаљи од прокламоване европске будућности, као и да се доадтно приближи Рпеублици Српској, где је Милорад Додик данас најагилнији руски савезник у региону - истиче Басунер, додајући да постоји посебан однос руског амбасадора са Милорадом Додиком. 

- Његово претходно постављање у Сарајево схваћено је као знак озбиљне пажње коју Москва усмерава ка БиХ и у то време када је политика Запада била оно што волим да зовем "на бирократском аутопилоту". Промена руске позиције, од онога који повремено користи ситуацију да благо уздрама односе до агресивног кваритеља на Балкану, поклапа се са доласком Боцан-Харченка у Сарајево. Република Српска, која је до маја 2014. године подржавала продужење мандата снага ЕУ у БиХ, тада је позвала на њихово повлачење - овјашњава Басунер.

Коментаришући ове наводе, Милисав Паић, председник Српског спољнополитичког круга, наглашава да ова изјава показује жељу САД да подручје бивше СФРЈ претворе у зону свог ексклузивног политичког и војно-безбедносног присуства и утицаја. 

- Тезе да Русије преко амбасадора Боца-Харченка жели да Србију удаљи од Запада су у најмању руку наивне и неубедљиве. САД су свесне да већина српског националног корпуса због једнсотране и у основи непријатељске америчке политике и третмана српског народа у недавној прошлости гаји дубоке сумње и неповерење према крајним циљевима Вашингтона. То потрвђују и поновљена упозорења САД да пуна нормализација односа Београда и Вашингтона зависи од "расветљавања случаја Битићи", тројице албанских терориста, а притом занемарују хиљаде српских жртава и стотине милијарди долара штете изазваних амричким бомбама - подвлачи Паић. 

Стевица Деђански, шеф Центра за развој међународних односа, оцењује да нам ништа другачије неће долазити од људи који у Америци више не представљају ништа. 

- Овакве изјаве увек дају чланови администрације која је бивша и која је навикла да размишља по истом принципу и да користи исту матрицу, увек лошу по Србе. Србија не може да се додатно приближи Републици Српској јер смо исти народ у две државе и то се неће променити. А Русија нам је историјски највећи пријатељ и то се такође неће променити. Србија је на европском путу, са најбољим могућим односима са Русијом. Али они који не желе добро нашој држави увек извуку Русију као страшило - закључује Деђански. 

Трамп направио гест руком и запалио интернет! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА