Најновије

РАЗБУКТАО СЕ ЕКОНОМСКИ РАТ ВАШИНГТОНА И ПЕКИНГА: Ево на шта је Трамп овај пут увео царину!

Амерички председник Доналд Трамп од 1. септембра уводи нове царине од десет одсто на производе из Кине вредне око 300 милијарди долара.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

На списку робе која ће бити накнадно опорезована се, парадоксално, уз играчке, одећу и обућу, налази чак и амерички "ајфон".

Царине већ постоје

Трамп је усред спорих преговора с Кином на свом Твитер налогу написао да ће се преговори наставити. Он је ипак оптужио Кину да није предузела кораке да заустави продају фентанила у Сједињеним Државама или куповину пољопривредне робе у великим количинама, пренео је АП.

САД су већ примењивале царину од 25 одсто на робу из Кине у вредности од 250 милијарди долара.

Кина је одговорила увођењем таксе на америчку робу у вредности од 110 милијарди долара, укључујући пољопривредне производе, што је био директан удар на Трампове присталице у америчком пољопривредном појасу.

"Кина не жели трговински рат, али се не плаши борбе у једном таквом рату", рекла је портпаролка министарства спољних послова Кине Хуа Чуњинг.

Цене нафте

Цене нафте порасле су јуче за око два одсто, опорављајући се од највећег пада у последњих неколико година. Нафта је поскупела након претњи америчког председника Доналда Трампа да ће увести додатну царину на кинески увоз од 1. септембра.

Тај његов потез ће интензивирати трговински рат између две највеће светске економије и два водећа потрошача сирове нафте, који је већ пореметио глобалне ланце снабдевања и уздрмао финансијска тржишта.

Ким лично надгледао лансирање ракете! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА