Најновије

ТРАМПОВА НЕПРИСТОЈНА ПОНУДА УЗДРМАЛА СРБИЈУ: Ако хоћете Косово, одрекните се Путина и Русије!

Како сазнајемо у одлично обавештеним дипломатским круговима, у Београд је недавно из Вашингтона стигла порука да Србија може сачувати нешто на Косову и Метохији само ако се одрекне сарадње са Москвом. Ову поруку, коју преносе наши одлично обавештени дипломатски извори, Трамп је послао незваничним каналима преко својих блиских сарадника, готово истовремено са најавом да би у Србију крајем августа требало да стигне Џон Болтон, саветник америчког председника, који јавно заговара разграничење Срба и Албанаца као једино могуће решење косовске кризе.

Доналд Трамп и Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Кључ држи Вучић

Према речима наших извора, амерички лидер поручио је да је спреман да снажно подржи компромисно решење косовске кризе.
- Трамп је спреман да помогне. Његов услов јесте да Србија прекине сарадњу са Русијом. Сажетак његовог става дословце гласи: Србија може да нешто сачува на Косову само ако се одрекне Москве! - преноси Информеров извор, дипломата који је због осетљивости ове теме инсистирао на потпуној анонимности.

Ове наше информације индиректно је јуче потврдио Едвард Џозеф, угледни амерички аналитичар и професор Универзитета 'Џон Хопкинс', који каже да председник Србије Александар Вучић има велику прилику да реши косовски проблем.

- Вучић, као најјачи политички лидер у региону, у прилици је да издејствује решење којим би Срби сачували достојанство и трајну везу са Косовом ако јасно и недвосмислено искаже приврженост Западу. То може да учини уколико жели. У том случају остао би упамћен у српској историји као одлучни вођа. Међутим, уколико жели да настави да игра на карту и Запада и Русије, Србија ће и даље трпети те због политике јалове двосмислености - наглашава Џозеф, подсећајући да је Трампов саветник Џон Болтон недавно у Украјини сигнализирао подршку за размену територија између Србије и Косова као могуће решење.

Коментаришући ове наводе, историчар и политички аналитичар Немања Старовић оцењује да би Болтонова посета нашој држави могла да представља прекретницу у америчком приступу региону.

- Тиме би се отворила врата суштинском компромису заснованом на разграничењу. Верујем да нико у Србији нема проблем да покаже приврженост Западу. Али предуслов за изградњу чвршћих партнерских односа са Америком и другим западним земљама морала би да буде исказана спремност лидера тих држава да уваже националне интересе Србије - подвлачи Старовић.

Свима постаје јасно

Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност 'Едуконс', истиче да очито свима постаје јасно да Србија треба нешто да добије у дијалогу са Приштином.

- Џон Болтон, угледни Трампов саветник, већ је јавно и јасно предложио разграничење као евентуално коначно решење. Србија иде куда треба да иде како би заштитила своју територију и народ. Одлучна је на свом европском путу, али ће чувати своју војну неутралност, која јој омогућава да у складу са својим интересима сарађује са свима - закључује Бјеговић.

Трамп лупио шамар Макрону! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА