Најновије

КАКВА ЛУДА ИДЕЈА: Трамп хоће да купи Гренланд! Данска има проблема због леденог острва!

Два извора рекла су за “Волстрит журнал” да је Трамп више пута питао своје саветнике – “са различитим степенима озбиљности” – да ли би било могуће да Сједињене Америчке Државе купе аутономну данску територију због њених ресурса и геополитичког значаја.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

- Шта ви момци мислите о томе? – упитао је Трамп своје сараднике прошлог пролећа кад се први пут појавила идеја о куповини острва.

– Мислите ли да би то успело?

Није јасно како би САД купиле највеће острво у свету након што је бивши председник Хари Труман претходно омануо да га купи за 100 милиона 1946, баш као и Стејт департмент 1867.

Ледено острво у Атлантику насељава око 56.000 људи и ако је технички у северноамеричким водама самоуправна територија културно припада Европи. Спољном и безбедносном политиком Гренланда управља Копенхаген.

Трамп је прошлог пролећа обновио идеју куповине, након што је чуо да Данска има финансијских проблема због субвенција које плаћа Гренланду.

Гренланд се ослања на 591 милион долара субвенција које годишње прими од Данске, што чини око 60 одсто његовог годишњег буџета. САД већ имају ваздухопловну базу на Гренланду, која је део врхунског система за рано упозоравање на ракетни напад и система за праћење сателита, указује “Дејли мејл”.

Трамп ће први пут посетити Данску почетком следећег месеца, иако делује да та посета није повезана са овом причом. Званичници данске краљевске куће и амбасаде у Вашингтону нису коментарисали последње наводе.

Трамп пожелео да се опет види са Кимом и објаснио како је дошло до историјског сусрета! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА