Најновије

ТРАМП ДОЛАЗИ У БЕОГРАД?! Србију је коначно задесила погодна дипломатска клима! Коло среће се окреће!

Председник Вучић би сутра требало да се састане у Њујорку са америчким државним секретаром, а главна тема биће КиМ, али и евентуална посета председника САД нашој земљи.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Србија је издржала све притиске ЕУ, пре свега земаља Квинте, и није желела да наставља дијалог с Приштином док не укину таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ.

А сада се у решење косовског питања на велика врата враћа САД, па би тако председник Вучић требало данас да се састане с америчким државним секретаром Мајком Помпеом на маргинама дебате у Савету безбедности УН о изазовима миру и безбедности на Блиском истоку и подршци администрације САД мултилатералним решењима.

Како „Ало!“ сазнаје из дипломатских извора, тема састанка биће притисак на Приштину да укине таксе и врати се у дијалог, али и евентуална посета америчког председника Доналда Трампа у наредних неколико месеци.

Ивица Дачић, шеф српске дипломатије, о предстојећем састанку у Њујорку каже:

- Председник Вучић ће се срести с Помпеом, а све то је добра увертира да треба да тражимо неки заједнички интерес с Америком - закључио је шеф српске дипломатије.

Дипломата Зоран Миливојевић поменути састанак види као заинтересованост америчке администрације за решавање питања КиМ и сматра да је кључ за деблокаду дијалога и проналажења компромисног решења сада у рукама Америке.

- Европа је тренутно потпуно по страни и није у стању да активно утиче на решавање косовског чвора, будући да је оријентисана на формирање институција и заокупљена ситуацијом у вези с Брегзитом - наводи Миливојевић.

Он сматра и да државе које имају тврд став у вези с КиМ, попут Немачке, такође нису у позицији да активније делују, све док се, каже он, на нивоу ЕУ не заврше политички процеси који су у току.

- Због тога није случајно што Америка управо сада процењује да је тренутак да предузме иницијативу и да активним деловањем створи услове не само за дијалог већ и за компромисно решење које би сигурно ишло у прилог овој администрацији и Трампу пред предстојеће изборе у САД идуће године - приметио је Миливојевић.

Према његовим речима, заказивање састанка између Вучића и Помпеа, и то на највишем нивоу, о којем је упознат и председник Трамп, показује да је америчка администрација заинтересована за решавање питања КиМ.

Миливојевић истиче да је овај састанак нека врста реализације писма председника Трампа, које су Београд и Приштина добиле децембра прошле године, када је, подсећа Миливојевић, дао до знања да садашња америчка администрација има намеру да се укључи у процес решавања косовског чвора, као и да решење треба постићи уз уважавање интереса свих страна.

Уколико је истина да се Америка директно укључује у решавање косовског чвора, каже Миливојевић, онда у наредном периоду можемо очекивати две свари: прво - утицај Америке на приштинску администрацију за укидање такси и деблокирање дијалога и друго - политички утицај Америке у вези с изборима у Приштини да се у други план ставе оне структуре у приштинској власти и елите које се противе дијалогу.

Детањно је испитано да ли има ризика од радијације после експлозије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА