Најновије

КО ЈЕ ХРВАТ КОЈИ ЈЕ ПРЕДЛОЖИО ПРЕКОПАВАЊЕ ЈАСЕНОВЦА? Супруга му има српско порекло, кум му је Томпсон и хтео би да буде председник

У сусрет предстојећим изборима за председника Хрватске који ће бити одржани 22. децембра, очекује се да ће кандидати вероватно појачати своју анти-српску реторику у наредном периоду како би привукли присталице и освојили глас више. О томе сведочи и најновији пример таквог потеза једног од кандидата - певача Мирослава Шкора, који је у склопу председничке кампање истакао како ће "прекопати Јасеновац".

Мирослав Шкоро (Фото: Јутјуб)

Наиме, на снимку, објављеном на "Фејсбук" страници Велимира Бујанеца, Шкоро је навео да припада генерацији људи који су, како је рекао, "победили српски фашизам", док су му окупљени одушевљено аплаудирали.

Том пиликом, певач и потенцијални председник Хрватске истакао је да ће прекопати Јасеновац, као и да се не плаши да говори о усташком поздраву "За дом спремни" под којим се, како је рекао, борио његов прадеда.

- То је поздрав под којим се мој венчани кум борио за ову Хрватску 1991. године. То је поздрав под којим се мој прадед борио - испричао је Шкоро окупљенима, а публика је одушевљено узвикивала "браво".

Како се изборна трка за новог председника Хрватске захуктава, нарочито ће бити занимљиво видети као ће освојити гласове десничара. Према мишљењу аналитичара, Шкоро би могао да уђе у други круг и угрози изгледе председнице Колинде Грабар-Китаровић.

Његов висок рејтинг, иако нема политичког искуства, показује да је и у Хрватску стигао тренд који показује да су се људи заситили старих, истрошених, безидејних политичара, те желе имена већ позната на јавној сцени. У такав концепт уклапа се Мирослав Шкоро, кога не прате никакве веће афере и важи за богатог човека који је све стекао својим радом.

Ко је Мирослав Шкоро?

Шкоро је популарни хрватски певач, предузетник, доктор економских наука и однедавно предавач на Универзитету Сјевер. Шкоро који, како наводи "Нови лист", недвосмислено влада хрватском естрадом, према анкетама би могао да се нађе на трећем месту са 10 одсто гласова, иза Колинде и бившег премијера Зорана Милановића, кандидата Социјалдемократске партије СДП.

Треба истаћи да је идеолошки припада политички "тврдом" десном спектру, те да је у јавности познат по националистичким ставовима и песмама, као и блиском пријатељству и кумству са контроверзним хрватским певачем Марком Перковићем Томпсоном, познатим по глорофиковању усташтва и екстремно десничарским начином размишљања. У хрватским медијима Шкоро је прозван мекшом верзијом Томпсона.

Међутим, у Хрватској колају приче како два кума у последње време, ипак, нису у најбољим односима.

Шкоро, пак, није желео да коментарише наводе новинара кога ће његов "бивши" пријатељ подржати у председничкој кампањи, њега или Колинду, док је Томпсонов менаџер рекао да певач неће певати никоме у кампањи, али није искључио опције да ли ће на на неки други начин подржати неког од кандидата.

"Вучић би требао да дође у Хрватску с пакетом решења за све"

Гостујући недавно у емисији "Недељом у два" на ХРТ, Шкоро је истакао да током сукоба деведесетих година прошлог века није носио пушку, већ тамбурицу.

- Ако би та пушка на мом рамену помогла да се пре заврши рат, ја се извињавам, јер је нисам носио. Ја сам на рамену 1991. године носио тамбурицу - навео је он.

О односима са Србијом, Шкоро је рекао да је најважније да се реши питање несталих.

Хрвати би за прву даму могли да добију "Српкињу".

Оно што је додатно узнемирило хрватску јавност јесте, да уколико би Шкоро однео победу на предстојећим изборима, потенцијална прва дама биће жена са српским коренима. Наиме, супруга Мирослава Шкоро, Ким Анн Шкоро (рођено Лузарич), има српско порекло са очеве стране, јер је њен деда Србин из Хрватске православне вероисповести.

Питање њене националност последњих месеци били повод за разне спекулације у хрватским медијима.

Тим поводом је Ким прекинула 30-годишње ћутање, имајући у виду да се раније никада није оглашавала по питању музичких успеха или политичког активизма свог супруга, те је у великом интервјуу за "Јутарњи лист" објаснила све о свом пореклу и вери, али и зашто таква питања сматра непристојним.

- То су питања због којих се у мени буди амерички дух. Постајем Американка. У САД нема питања о вери, о пореклу, о националности. Та питања су непристојна. За мене је најважније да ли је неко поштен, марљив, помаже ли другима. Тако ја гледам на људе. А не је ли неко ове или оне вере – рекла је Ким додајући да је она практична католикиња.

Ким је нагласила да је уверена у победу свог супруга на предстојећим председничким изборима, али је открила и да је на прошлим изборим агласала за Колинду.

- Али да је она добро радила свој посао, мој супруг се не би кандидовао и ми не бисмо сада разговарали. О господину Милановићу најбоље говоре резултати његовог рада као премијера. Да је добро радио свој посао, сигурно не би изгубио изборе. Хрватској треба промена - казала је.

Изборна трка

Како је недавно изјавио премијер Хрватске Андреј Пленковић, први круг председничких избора биће одржан 22. децембра, а рокови почињу да теку од 21. или 22. новембра.

Кандидатуру за председника Хрватске, чији мандат траје пет година, најавило је 15-так потенцијалних кандидата, међу којима и актуелна председница Колинда Грабар-Китаровић, која у трку креће као кандидаткиња владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ).

Социјалдемократске партије (СДП) и независни кандидат Шкоро, којег подржавају бројне десне странке и чију подршку је Грабар-Китаровић имала на прошлим изборима.

У кругу око Китаровићке очигледно влада паника да би јој Шкоро могао одузети битан део гласова десничара. Ако се томе додају њено приклањање премијеру Андреју Пленковићу, као и лош успех ХДЗ на европским изборима, јасно је да разлога за страх има.

Курти најавио свој први потез кад постане премијер, Црна Гора у шоку!  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА