Најновије

БЛИЖИ СЕ КРАЈ ТРГОВИНСКОГ РАТА: "Споразум Кине и САД добра вест за све"

Трговински споразум Кине и САД добра је вест за све и "обезбедиће стабилност у глобалној трговини", изјавио је кинески министар иностраних послова Ванг Ји.

Доналд Трамп и Си Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Како преноси Ројтерс, он је, међутим, рекао да између Кине и САД још постоји много питања која је потребно решити.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је да су САД постигле такозвану прву фазу трговинског споразума с Кином, према којој ће Вашингтон одустати од увођења тарифа на увоз кинеске робе, планираних за недељу, док ће Пекинг повећати куповину америчких пољопривредних производа.

"Постигли смо врло детаљан споразум прве фазе са Кином. Они су пристали на многе структурне промене и огромну куповину пољопривредних производа, енергетских и индустријских производа, и још много других", написао је Трамп на Твитеру, преноси Ројтерс.

"Казнене тарифе утврђене за 15. децембар неће се наплаћивати због чињенице да смо склопили договор. Одмах ћемо почети преговоре о фази ИИ, уместо да чекамо до избора 2020. године. Ово је изванредан споразум за све. Хвала вам", твитовао је Трамп.

Канцеларија америчког трговинског представника (УСТР) је у међувремену објавила да су САД прихватиле да "знатно" модификују своје тарифе на кинеску робу у оквиру прве фазе трговинског споразума с Пекингом, а да ће Кина куповати знатно више америчке робе и услуга. Према споразуму, Вашингтон ће задржати 25-процентне царине на око 250 милијарди долара америчког увоза из Кине, док ће тарифе уведене на кинеске производе вредне 120 милијарди долара смањити на 7,5 процената, наводи се у саопштењу УСТР-а, преноси британска агенција.

У саопштењу се додаје да трговински споразум захтева структурне реформе кинеског економског и трговинског режима у областима интелектуалне својине, трансфера технологије, пољопривреде, финансијских услуга, девизног курса. Договор такође укључује "снажан систем за решавање спорова", саопштено је из УСТР.

Путин открио зашто око врата увек носи крст! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА