Најновије

ОВА ТРАМПОВА СТРАТЕГИЈА ЈЕ ЗАЛЕДИЛА ЕПИДЕМИОЛОГЕ: Да су га послушали, ово би се десило! (ВИДЕО)

Председник САД Доналд Трамп размишљао је да коронавирусу дозволи да преплави земљу док је у марту разматрао стратегије за решавање растуц́е кризе, пренео је Вашингтон Пост.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

На састанку у Ситуацијској соби 14. марта - истог дана када је Трамп продужио забрану путовања у Британију и Ирску у намери да успори ширење пандемије - Трамп је, како се извјештава, предложио да САД дозволи развој „имунитета крда“.

Контроверзни приступ - који су у то време заговарали неки стручњаци - пустио би болест да се шири под претпоставком да ће многи развити само благе симптоме и раширен имунитет на болест ће почети да се развија.

"Зашто то не пустимо да оперемо земљу?" Трамп је наводно питао др Ентонија Фаучија, директора Националног института за алергије и заразне болести, једног од најбољих научних стручњака председникове оперативне групе за коронавирус.

Два анонимна извора упозната са примедбама председника потврдила су детаље састанка до публикације.

Према извештају, Фаучи у почетку није разумео шта Трамп мисли под фразом "опрати се". Кад је схватио шта Трамп говори, узнемирио се и изложио вероватне последице.

"Господине председниче", одговорио је Фаучи, преноси Пост. "Многи људи би умрли."

Тада Трумп није био сам у подршци стратегији „имунитета крда“.

Највиши владини научни саветници у Великој Британији наводно су у почетку подржавали стратегију „имунитета крда“, а премијер Борис Џохнсон се у почетку одупирао свеобухватним мерама закључавања које се предузимају у другим европским земљама.

Тек када су нове пројекције научника са Империал Колеџа у Лондону утврдиле да би 500.000 могло умрети ако се болест дозволи широко шири, влада је нагло променила курс и 23. марта увела принудне мере затварања.

Шведска се такође опирала увођењу мера забране затварања, при чему су владини научници рекли да ако су уведене прерано, такве мере могу бити контрапродуктивне.

Како се број умрлих у Шведској повећава, такве би се мере ускоро могле увести, према извештајима. Али влада инсистира да такви планови нису предстојећи.

Трамп се клањао између заговарања широко распрострањених маера закључавања и тврдње да би те маере могле нанети више штете од саме болести.

Пре него што је почетком априла продужио мере карантина за месец дана, раније је размишљао да игнорише савете својих најбољих научника и да укине карантин на Ускрс.

У твитовима је тврдио да "не можемо да лек буде гори од проблема" и да постоји хитна потреба да се ублажи штета америчкој економији.

Према писању Пост, иако је Трамп прихватио Фаучијево упозорење на састанку у марту, он наставља да се залаже за што скорије отварање америчке економије.

Сиријци се масовно враћају у Идлиб! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА