Најновије

СРАМНЕ ОПТУЖБЕ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: Руске летелице покушавале да лоцирају Трампа?

Саветник за националну безбедност Беле куће Роберт О'Брајен изјавио је, поводом изненадног повлачења САД из Споразума о отвореном небу, којим је осликавао међусобно поверење суперсила после Хладног рата, да је Русија за време летова изнад Америке покушавала да лоцира председника Доналда Трампа.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

- Летели су изнад Беле куће и цивилне инфраструктуре, пратили су где би могао да се налази председник - у (бази) "Камп Дејвид" или у (Трамповом приватном голф-клубу) Бедминстеру. Дакле, нису се на одговарајући начин придржавали споразума - рекао је О'Брајен за Фокс њуз.

Споразум о отвореном небу потписан је 1992. након окончања Хладног рата и давао је могућност државама да лете изнад територија других земаља потписница, а ступио је на снагу после десет година и обухватио је 35 држава. Након што су САД објавиле повлачење из споразума због тога што га је Русија кршила сада ступа на снагу прелазни период од шест месеци након кога Америка више неће имати никакве обавезе према њему. Фајненшел тајмс пише да су се САД одавно жалиле на то да Русија одбија да дозволи летове изнад њене веома милитаризоване балтичке енклаве Калињинград, изнад руске границе са Грузијом, као и током војних вежби. Из Русије је поручено да још увек нису добили званично објашњење САД у вези са повлачењем.

- Нажалост, ово није први ударац по међународну стабилност и безбедност који је нанела америчка администрација - казала је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

ФТ оцењује да ће одлука Вашингтона запрепастити неке од европских земаља које су лобирале за то да САД остану у споразуму зато што су, захваљујући америчким летовима изнад Русије, добијали податке важне за европску безбедност. У седишту НАТО у Бриселу јуче је одржан хитан састанак поводом одлуке Вашингтона, а руској агенцији Тас из Алијансе одбили су да одговоре на питање која чланица је поднела иницијативу за састанак. Тас тврди, позивајући се на изворе, да су то биле САД, које траже подршку чланица за своју одлуку.

Трампова одлука да напусти Споразум о отвореном небу уследила је годину дана након што је он повукао САД из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), када такође о одлуци није консултовао европске савезнике.

Албанија шаље војску на Косово! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА