Најновије

"Москва се слаже с Трампом да је Г7 заиста застарео, али да ће без Кине тако и остати!"

Москва се слаже са критиком Доналда Трампа према Г7 као "веома застарелој" институцији која не представља оно "шта се дешава у свету", али не види како се то може побољшати без учешћа Кине.

Доналд Трамп и Владимир Путин (Фото: Flickr)

Амерички председник је прошле недеље осудио Групу седам главних индустријализованих земаља,  када отказао планирани самит организације у САД-у. Догађај је био заказан за јун, али Трамп је рекао да жели проширени састанак у септембру, те да жели да присуствује и Русија.

„Одлажем самит јер се не осећам као Г7 и вероватно не представља оно шта се дешава у свету. То је веома застарела група земаља", рекао је Трамп новинарима.

Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова је саопштила данас да се "сви слажу" с тим ставом, укључујући Русију, али да се Москва не слаже са очигледном намером Вашингтона да избегне Пекинг.

"Очигледно је да би без Кине, реализација било које озбиљне глобалне иницијативе вероватно била немогућа", рекла је Марија Захарова. Поновила је руски став о Г20 као опробаном формату за међународне економске дискусије које представљају „лидере економског раста и политичког утицаја целог света, а не само једног његовог дела“.

Учешће Москве у групи, која је раније била позната као Г8, суспендовано је 2014. године након политичке кризе у Украјини и поновног присаједињења Крима Русији, што су други чланови групе назвали "анексијом". Руска влада је у одговору саопштила да је скептична према важности групе, наводећи да су је одавно засенили други форуми попут Г20.

Група седам (Г7) је настала 1970-их као скуп главних западних индустријских произвођача: Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана, Велике Британије и САД-а. Баланс економске снаге у свету од тада се преусмерио према нечланицама попут Кине.

Трамп, како се извештава, жели да се Г7 претвори у анти-кинески економски блок. Поред Русије, жели да групу чини и Аустралија, Јужна Кореја и Индија, саопштили су амерички медији након отказивања самита.

Сукоб на иранској граници, има мртвих! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА