Најновије

ОСВЕТА РЕПУБЛИКАНАЦА ДЕМОКРАТАМА: Трамп тражи судско укидање Обамакера!

Администрација америчког председника Доналда Трампа затражила је од Врховног суда Сједињених Држава да поништи Закон о приступачној здравственој нези, познат под именом Обамакер, који је обезбеђивао здравствено осигурање милионима Американаца.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Владини адвокати кажу да је тај закон постао неважећи када је претходни, републиканцима предвођен састав Конгреса избацио неке његове делове.

Трампов супарник на председничким изборима из редова демократа Џо Бајден је осудио овај потез, рекавши да је Трамп милионе живота изложио ризику током пандемије вируса корона.

Здравствено осигурање ће бити од кључног значаја током новембарских избора.

Око 20 милиона Американаца би могло да изгуби здравствено осигурање ако суд обори овај закон који је увео Трампов претходник, демократа Барак Обама.

Трамп тврди да његово спровођење превише кошта и обећао је другачији план за здравство који ће га заменити и сачувати неке од његових елемената, али ће покривати мање људи.

По том закону, милиони људи у САД морају да плате здравствено осигурање или су у супротном суочени са пореским казнама.

Али, 2017. је Конгрес избацио кључни део закона и укинуо казну за оне који не пристану на то.

У свом захтеву упућеном Врховном суду, министарство правде тврди да „појединачни део није одвојив од остатка закона“ и да је он зато сада „неуставан, као резултат тога што је Конгрес елиминисао казну“.

Бајден каже да би неки људи који су преживели вирус корона могли да изгубе своје здравствено осигурање ако овај закон буде укинут.

„Они би живели своје животе у стези између Трампове две заоставштине: његове неспособности да заштити амерички народ од вируса корона и његовог безосећајног крсташког похода да одузме здравствену заштиту америчким породицама“, каже Бајден.

САД су озбиљно погођене пандемијом, са око 2,4 милиона потврђених случајева и 122.370 преминулих, што је више од било које друге земље.

Међутим, према последњим проценама здравствених званичника, сматра се да је прави број заражених 10 пута већи него што је пријављено.

Амерички медији преносе да је мала вероватноћа да ће Врховни суд одлучивати о случају Обамакер пре него што гласачи изађу на биралишта у новембру.

Турски авиони бомбардују цивиле! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА