Најновије

РУСИЈА УЦЕНИЛА ГЛАВЕ АМЕРИЧКИХ ВОЈНИКА? Трамп одмах одговорио на писања медија!

Амерички председник Доналд Трамп тврди да га тајне службе нису информисале о томе да је Русија наводно плаћала нападе на америчке трупе у Авганистану.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Експерти сматрају да је то мало вероватно, пише "Дојче Веле".

Руска војна тајна служба уценила главе америчких војника – то што се чини као заплет из филмова о Џејмсу Бонду из времена Хладног рата, заправо је најновији развој догађаја у компликованим односима Москве и Вашингтона, тврде медији. Како је "Њујорк тајмс" прошле недеље објавио, руска "Главна обавештајна управа" (ГРУ) наводно је плаћала борцима блиским Талибанима за успешно извршене нападе на америчке војнике и друге припаднике НАТО снага.

Међутим, не зна се тачно колико је америчких војника погинуло прошле године у Авганистану у нападима "ловаца на уцене". И Русија и Талибани поричу наводе да је таквих договора било. "Та гласина једноставно показује мањак интелигенције пропагандиста америчке тајне службе који су смислили ту глупост, уместо да нађу нешто веродостојније", саопштено је из Министарства спољних послова Русије.

Портпарол Талибана, Забихулах Муџахид каже да није било никаквог договора са неком државном тајном службом. Сва убиства и погубљења у претходној години финансирана су увек сопственим средствима Талибана, рекао је њихов портпарол. Откако Талибани заједно са САД раде на мировном плану, потпуно се престало с убиствима Американаца. "Њихови животи су сигурни и ми их не нападамо", нагласио је још Муџахид.

Да ли је Трамп знао за то?

Оно што је сигурно јесте да су америчке тајне службе још пре неколико месеци имале информације о наводним диловима за уцењене главе. Питање је да ли су о томе информисале америчког председника Доналда Трампа. Ако јесу, онда је држање ствари у тајности од америчке јавности још један доказ да Трамп ни по коју цену не жели да се игра с руским председником, сматрају критичари.

Трамп то одлучно негира. Он је на Твитеру написао да информације нису биле веродостојне. "Због тога нису ни прослеђене мени и потпредседнику“ , рекао је председник. А све то би, додаје, могла да буде још једна лажна прича "Њујорк тајмса“ .

Трампова портпаролка Кејли Мекенени изјавила је да тајне службе нису биле јединствене у вези с тим колико је озбиљно требало схватити наводни "дил са уцењеним главама“ . Због тога та сазнања нису прослеђена Овалној соби. Али, из више владиних извора и извора тајних служби сазнаје се да је председник итекако био брифован.

Један службеник Владе у Вашингтону који је желео да остане анониман, рекао је за ЦНН да су Трампу те информације у најмању руку прослеђене писменим путем, заједно са сазнањима тајних служби које председник добија свакодневно. Додуше, познато је да Трамп те писане извештаје не чита у потпуности и радије жели да га неколико пута недељно информишу усмено.

Један некадашњи сарадник тајне службе рекао је да је "апсурдно“ тврдити како председник није био информисан само због тога што ЦИА и друге тајне службе нису имале јединствен став у вези веродостојности информација. У тим круговима нема никада потпуног јединства, каже бивши шпијун.

Катастрофа тек долази, пандемија се погоршава! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА